Liaoningotitan sinensis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxLiaoningotitan
Stratigrafický výskyt: Spodní křída (asi před 125 miliony let)
Chybí zde svobodný obrázek
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádplazopánví (Saurischia)
PodřádSauropodomorpha
InfrařádSauropoda
RodLiaoningotitan
Binomické jméno
Liaoningotitan sinensis
Zhou et al., 2018
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Liaoningotitan sinensis („titán z provincie Liao-ning“) byl druh sauropodního dinosaura, žijícího v období spodní křídy na území dnešní severovýchodní Číny (západ provincie Liao-ning). Byla objevena téměř kompletní kostra, která ukázala, že jde o zástupce skupiny Titanosauriformes. Formálně byl popsán čtyřčlenným mezinárodním týmem paleontologů v roce 2018.[1] V současnosti je znám jediný druh, typový L. sinensis.

Paleoekologie[editovat | editovat zdroj]

Tento sauropod obýval stejné ekosystémy jako velký opeřený tyranosauroid druhu Yutyrannus huali.[2] Mláďata liaoningotitana se možná mohla stávat jeho občasnou kořistí. Podle neoficiálních údajů, založených na pozorování zrekonstruované kostry mohl tento středně velký sauropod dosahovat délky asi 18 až 21 metrů.[3]

Systematické zařazení[editovat | editovat zdroj]

Předběžná fylogenetická analýza ukázala, že tento sauropod patří mezi titanosauriformy a vývojově byl vyspělejší než rody Euhelopus a Brachiosaurus.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zhou Chang-fu, Wu Wen-hao, Sekiya Toru & Dong Zhi-ming (2018). A new titanosauriformes dinosaur from Jehol Biota of western Liaoning, China. Global Geology. 37 (2): 327-333 (Chinese edition). doi: 10.3969/j.issn.1004-5589.2018.02.001
  2. Xu, X.; et al. (2012). "A gigantic feathered dinosaur from the Lower Cretaceous of China." Nature, 484: 92-95. doi:10.1038/nature10906.
  3. http://www.encyklopedia.dinozaury.com/index.php?title=Liaoningotitan[nedostupný zdroj]