Lesná (Bílé Karpaty)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lesná
Východ slunce z kopce Lesná
Východ slunce z kopce Lesná

Vrchol696 m n. m.
Prominence53 m ↓ rozc. Kamenná bouda
Izolace2 km → Velká Javořina
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříBílé Karpaty
Souřadnice
Lesná
Lesná
PovodíDunaj
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lesná je 696 metrů[1][2][3][4][5] vysoký kopec v pohoří Bílé Karpaty. Rozkládá se mezi obcemi Vápenky, Strání a Horní Němčí, vrchol se nachází na území posledně jmenované vesnice. Část kopce se nachází v katastru obce Slavkov.

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Podklad je tvořen magurským flyšem, přesněji vápenitým jílovcem, slínovcem a vápenitým pískovcem.[1] Suťové sedimenty nacházející se na svazích pocházejí ze čtvrtohor.[1] V okolí vrcholu se nachází půda středně těžké zrnitosti typu kambizem pseudoglejová a kambizem typická.[1]

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Solitérní duby na úbočí kopce

Přístup na kopec je možný pouze skrze les,[4] ovšem samotný vrchol ani jeho nejbližší okolí zalesněny nejsou. V okolí se rozkládají bělokarpatské louky, z nichž část je chráněna v rámci maloplošných chráněných území. Po lukách se v nepravidelných rozmezích vyskytují solitérní stromy,[6] především duby. Celý tento luční komplex bývá taktéž nazýván Lesná.[4][7]

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Na severozápadním svahu kopce pramení říčka Okluky,[7] na jihozápadním potok Kazivec, voda z východní stráně stéká do Klanečnice[1] a jižní svah stéká do Kamenného potoka.

Ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

Přírodní rezervace Dolnoněmčanské louky

Celý kopec leží uvnitř chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, samotná vrcholová kóta nepožívá další ochrany.

Východně od vrcholu se rozkládá přírodní památka Bahulské jamy[1][3][4] s ukázkou bělokarpatských luk. Severně pod kopcem se nachází přírodní památka Za lesem[1][3][4] s výskytem šafránu bělokvětého[4]. Ještě severněji, v sedle mezi Lesnou a Horním kopcem se v lese rozkládá přírodní památka Uvezené, na které se v hojné míře vyskytuje česnek medvědí. Západní stranu kopce tvoří přírodní rezervace Dolnoněmčanské louky[2][4] s ukázkou bělokarpatských luk a na jihozápadě, v sedle mezi Lesnou a kopcem nad národní přírodní rezervací Porážky, se v lese nachází přírodní památka Sviní hnízdo chráněná jako naleziště motýla jasoně dymnivkového.

Celý luční komplex Lesná byl značně znehodnocen intenzivním zemědělstvím, především hnojením a pastvou.[7] Z původních 48 chráněných druhů rostlin přečkalo pouze 19.[7]

Myslivost[editovat | editovat zdroj]

Myslivecký posed

Název Lesná používá i myslivecké sdružení z Horního Němčí, jehož honitby se nacházejí na území kopce.[8]

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Z vrcholu je možný 360° výhled na okolí a je z něj vidět Velkou Javořinu, Velký Lopeník, Vizovické vrchy, Chřiby a Pálavu.[5]

Východně pod vrcholem vede červená turistická značka červená turistická trasa vedoucí až z Bratislavy přes Malé Karpaty do Myjavy a na Velkou Javořinu a dále pokračuje až do Trenčína.

Po stejné komunikaci, na které je vyznačena červená turistická trasa, vedou v okolí kopce cyklostezky 46 a 5052.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

360° panoramatický pohled z kopce Lesná při západu slunce
360° panoramatický pohled z kopce Lesná při západu slunce

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g Regionální pracoviště Správa CHKO Bílé Karpaty. Přírodní památky [online]. © 2015 [cit. 2015-08-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. 
  2. a b Český svaz ochránců přírody ZO č. 60/14 Via Hulín. Přírodní rezervace Dolnoněmčanské louky [online]. Rev. 4. 4. 2015 [cit. 2015-08-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-05. 
  3. a b c Stráž přírody CHKO Bílé Karpaty. Chráněná území [online]. © 2015 [cit. 2015-08-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-07-10. 
  4. a b c d e f g NOVÁKOVÁ, Klára. Ochrana přírody a krajiny na Uherskobrodsku. , 2010 [cit. 2015-08-28]. Bakalářská práce. Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta. Vedoucí práce Pavel Klapka. Dostupné online.
  5. a b Informační centrum Velká nad Veličkou. Turistika a cykloturistika [online]. [cit. 2015-08-28]. Dostupné online. 
  6. ROLEČEK, Jan. Vegetace subkontinentálních doubrav ve střední a východní Evropě. , 2007 [cit. 2015-08-28]. Disertační práce. Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta. Vedoucí práce prof. RNDr. Milan Chytrý, Ph.D.. Dostupné online.
  7. a b c d VÁŇOVÁ, Aneta. Vliv managementu na orchideje. , 2008 [cit. 2015-08-28]. Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Přírodovědecká fakulta. Vedoucí práce RNDr. Jana Jersáková, Ph.D.. Dostupné online.
  8. Obec Horní Němčí. Myslivecké sdružení Lesná [online]. Rev. 27. 8. 2015 [cit. 2015-08-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-24. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]