Lávka Na Podhůrkách

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lávka Na Podhůrkách
Lávka Na Podhůrkách v Hradci Králové
Lávka Na Podhůrkách v Hradci Králové
Základní údaje
KontinentEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký
OkresHradec Králové
MěstoHradec Králové
Dopravachodci, převádění kola
ŘekaLabe
Souřadnice
Parametry
Délka80 m
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lávka Na Pohůrkách je mostní konstrukce přes Labe v Hradci Králové, která pro pěší spojuje místní části Pražské Předměstí a Třebeš.

Jedná se o poslední přemostění Labe na území Hradce Králové, další most se po proudu nachází až za jezem u Vysoké nad Labem.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Na západní straně se lávka napojuje k ulici Na Rybárně, na straně východní končí v třebešských lukách, kde vedou pěší cesty k fakultní nemocnici, slepému rameni Staré Labe nebo Hradubické labské cyklostezce.

Konstrukce se skládá z dvojice lávek přivěšených k potrubnímu mostu teplovodního potrubí. Nástup na lávky je na obou koncích po schodištích vedoucích z úrovně pobřežních stezek do úrovně potrubí. Na schodištích jsou umístěny ližiny umožňující převádění kola. Vzhledem k relativní bezvýznamnosti lávky není hodnověrně doložen datum jejího zprovoznění, dle dostupných leteckých snímků však k němu došlo mezi lety 1977 až 1989.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PRAŽÁK, Václav. Hradec Králové a jeho památkově chráněné mosty. S. 16. Zpravodaj [PDF online]. Společnost ochránců památek ve východních Čechách, 1999 [cit. 2015-01-13]. Roč. 10., čís. 4., s. 16. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]