Krośniewice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Krośniewice
Kostel Panny Marie
Kostel Panny Marie
Krośniewice – znak
znak
Poloha
Souřadnice
StátPolskoPolsko Polsko
VojvodstvíLodžské
OkresKutno
GminaKrośniewice
Krośniewice
Krośniewice
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha2,96 km²
Počet obyvatel4 458 (2016)
Hustota zalidnění1 506,1 obyv./km²
Správa
StarostaKatarzyna Erdman
Vznik1442
PSČ99-340
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Krośniewice jsou město v Polsku v Lodžském vojvodství v okrese Kutno. Leží na řece Miłonce, 13 km západně od Kutna, 56 km severozápadně od Lodži, 45 km jižně od Włocławku. Krośniewice mají zhruba 4,5 tisíce obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínka pochází z roku 1355. Kolem roku 1564 se zde usazuje židovská komunita. Roku 1576 město zachvátil požár. Po Trojím dělení polska bylo město přičleněno k Prusku, později se stalo součástí Kongresového Polska. Roku 1892 se v přilehlé osadě Błonie narodil polský generál Władysław Anders.

Za dob meziválečného Polska se do té doby malé městečko rozrostlo a zažilo rozkvět, vzniká zde mj. základní škola, gymnázium a lyceum.

Během Invaze do Polska zde byla umístěna polská divize. Město padlo do rukou Říše 16. září 1939 a bylo začleněno do jejího vlastního území. V květnu 1940 zde vzniklo židovské ghetto, kam nacisté umístili na tisíc Židů z Krośniewic a okolí. To bylo v říjnu 1942 zlikvidováno a jeho obyvatelé zavražděni. Roku 1943 bylo město přejmenováno na Kroßwitz, po válce mu bylo navráceno jeho původní jméno.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]