Kau-lung

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Kowloon)
Kau-lung
九龍
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška5 m n. m.
StátČínaČína Čína
Kau-lung
Kau-lung
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha67 km²
Počet obyvatel2 108 419 (2011)[1]
Hustota zalidnění31 468,9 obyv./km²
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kau-lung (anglicky Kowloon, čínsky 九龍, doslova „devět draků“) je městská oblast patřící do Hongkongu, rozkládající se na stejnojmenném poloostrově a okolí. S více než dvěma miliony obyvatel je největším městem této čínské zvláštní správní oblasti, ačkoli administrativním sídlem je Victoria.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kaulungský poloostrov získali Britové na základě první Pekingské smlouvy z roku 1860. V roce 1898 získalo Spojené království pod svou správu i tzv. Nová teritoria (New Territories) díky Druhé Pekingské smlouvě. Město se pak rozšířilo také do oblasti na sever od Boundary Street (Hraniční ulice); tato část se nazývá New Kowloon (Nový Kau-lung).

Kau-lung na mapě

Hongkong vyrostl během 20. století na důležité obchodní a průmyslové centrum Východní Asie. Kowloon se vyznačuje vysokou koncentrací obyvatel – na čtverečním kilometru tu žije přes 40 000 lidí. Součástí Kowloonu bylo také proslulé Opevněné (Stěnové) město (Kowloon Walled City). Byla to původně čínská pevnost, oblast nezanesená na mapách. V době britské nadvlády se stala semeništěm organizovaného zločinu (prostituce, hazardní hry a obchod s drogami), provozovaného tzv. triádami. Tato čtvrť byla zčásti zbořena v období od března 1993 do dubna 1994. Na jejím místě vznikl mimo jiné v roce 1995 městský park Kau-lun tzv. Kowloon Walled City Park s některými zachovalými historickými budovami.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Kowloon City na anglické Wikipedii a Kowloon Walled City na anglické Wikipedii.

  1. Census and Statistics Department: Hong Kong 2011 Population Census - Main Report: Volume I. listopad 2012.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Strnad, Slavomír. Čínští tygři, čínští draci. Votobia, Olomouc 2001, ISBN 80-7198-468-X

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]