Kostel svatého Jiří (Řečice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Jiří
Kostel v roce 2007
Kostel v roce 2007
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolická církev
Zasvěcenísvatý Jiří
Další informace
AdresaŘečice, ČeskoČesko Česko
Kód památky17098/3-3272 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Jiří v Řečici na Vysočině patří do skupiny tří tzv. podlipnických kostelů. Pochází zřejmě již z první poloviny 14. století, byť poprvé zmiňován je až v roce 1352 v rejstřících papežských desátků. Stavba je vzácným případem dochované lidové gotické stavby vyzdobené rustikálními malbami, pocházejícími zřejmě ze třetí čtvrtiny 14. století.[1] Od roku 1958 je kostel chráněn jako kulturní památka České republiky.[2]

Ve prospěch záchrany a oživení kostela i dvou dalších v Dolním Městě a v Loukově se angažuje sdružení Přátelé podlipnických kostelů.

Nástěnné malby[editovat | editovat zdroj]

Na severní stěně lodi je vyobrazen Boj sv. Jiří s drakem, sv. Kryštof a Umučení sv. Erasma. Na východní stěně je obraz Zázračný rybolov a fragment se Smrtí Panny Marie. Kněžiště obepíná úzký pás s postavami proroků a sibyl. Na úrovni oken se nalézají obrazy světců spolu se scénou Ukřižování a Posledního soudu. Na klenbě je vyobrazen Kristus na duze, dále symboly čtyř evangelistů a obrazy slunce a měsíce. V kněžišti jsou zobrazeny čtyři mužské postavy, které nemají svatozář; zřejmě tak jde o symboly čtyř živlů.[1]

Bohoslužby[editovat | editovat zdroj]

Bohoslužby se v kostele konají v pondělí v 10.00.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Kostel sv. Jiří (s fotogalerií exteriéru i interiéru) [online]. Přátelé podlipnických kostelů [cit. 2014-07-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-07-27. 
  2. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2014-07-19]. Identifikátor záznamu 127709 : Kostel sv. Jiří. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  3. Filiální kostel sv. Jiří, mučedníka Archivováno 27. 7. 2014 na Wayback Machine., Královéhradecká diecéze, 6/2006

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SOMMER, Jan a kol.: Tři gotické kostely pod Hradem Lipnicí. Dolní Město, Loukov, Řečice, Vlastivědná knihovnička SPS, sv. 8, Společnost přátel starožitností v nakladatelství, Unicornis, Praha 1999. ISBN 80-86204-01-4.

Související články[editovat | editovat zdroj]