Kostel svatého Martina z Tours (Dolní Město)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Martina z Tours
v Dolním Městě
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajVysočina
OkresHavlíčkův Brod
ObecDolní Město
Lokalitav centru obce
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézekrálovéhradecká
VikariátHumpolec
FarnostLipnice nad Sázavou
Statusfiliální kostel
Užíváníobčasné
ZasvěceníMartin z Tours
Specifikace
Stavební materiálkámen
Další informace
Kód památky38058/6-137 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Martina v Dolním Městě na Havlíčkobrodsku je cennou historickou památkou. První písemná zmínka o něm pochází již z poloviny 14. století, kostel je však pravděpodobně ještě starší. Ačkoli byl renesančně i barokně upravován, ponechal si svůj gotický ráz. Výjimečný je zejména gotickými freskami ze 14. století, které se dochovaly na stěnách presbytáře a východní stěně hlavní lodi.[1][2]

Kostel, před nímž stojí sloup se sochou Madony z počátku 18. století, je chráněn jako kulturní památka.[3] Patří do skupiny tří tzv. podlipnických kostelů, pocházejících ze 14. století.[4]

Gotické fresky[editovat | editovat zdroj]

Na žebrové klenbě presbytáře se nacházejí symboly čtyř evangelistů a andělé nesoucí mandorlu s žehnajícím Kristem, sedícím na duze. Na jeho východní stěně klečí Panna Maria a sv. Jan Křtitel. Severní stěnu pokrývaly fragmenty pašijových výjevů.

V hlavní lodi jsou malby poškozené. Přesto je však možné rozeznat scénu boje svatého Jiří s drakem a dále postavu sv. Václava s možnými alegorickými obrazy Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původně byl kostel zasvěcen sv. Janu Křtiteli. Po bitvě na Bílé hoře přestal být sídlem farnosti a stal se kostelem filiálním, náležejícím k farnosti ve Světlé nad Sázavou.

Změna patrocinia ke cti sv. Martina je zmíněna poprvé v roce 1653. Pravděpodobně na konci 17. století se pak kostel stal filiálkou lipnického kostela, kterou je dodnes.[5]

Bohoslužby[editovat | editovat zdroj]

Bohoslužby se v kostele konají ve čtvrtek v 16.30.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kostel sv. Martina, Dolní Město [online]. Dedictvivysociny.cz. Dostupné online. 
  2. a b Kostel sv. Martina v Dolním Městě [online]. Kudyznudy.cz. Dostupné online. 
  3. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-11-09]. Identifikátor záznamu 150015 : Kostel sv. Martina. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  4. Kostel sv. Martina (s fotogalerií exteriéru i interiéru) [online]. Přátelé podlipnických kostelů [cit. 2014-07-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-07-25. 
  5. Kostel sv. Martina - Dolní Město (kostel) [online]. Krasnecesko.cz. Dostupné online. 
  6. Filiální kostel sv. Martina, biskupa [online]. Biskupství královéhradecké, 30. 4. 2013 [cit. 2013-11-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-06-10. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SOMMER, Jan a kol.: Tři gotické kostely pod Hradem Lipnicí. Dolní Město, Loukov, Řečice, Vlastivědná knihovnička SPS, sv. 8, Společnost přátel starožitností v nakladatelství, Unicornis, Praha 1999. ISBN 80-86204-01-4.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]