Kostel svatého Jakuba (Metličany)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Jakuba (Metličany)
Kostel svatého Jakuba (Metličany)
Kostel svatého Jakuba (Metličany)
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký kraj
ObecMetličany
Souřadnice
Map
Základní informace
Užívánívyužit jako galerie
ZasvěceníJakub Starší
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Specifikace
Stavební materiálcihly
Další informace
UliceMetličanská
Kód památky37858/6-665 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Jakuba se nalézá ve vesnici Metličany, místní části města Nový Bydžov v okrese Hradec Králové. Barokní kostel tvoří zdaleka viditelnou krajinnou dominantu celého okolí a je chráněn jako kulturní památka ČR. Národní památkový ústav tento kostel uvádí v katalogu památek pod rejstříkovým číslem ÚSKP 37858/6-665.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Současný barokní kostel byl vystavěn v letech 1768-1775 královéhradeckým stavitelem F. Kermerem na místě původního gotického kostela, ze kterého se dochoval portál z 2. poloviny 14. století. Stavba kostela byla pořízena broumovskými benediktiny (majiteli statku Sloupno), 1786 zde zřízena lokálie. Po roce 1948 a zejména po 1968 kostel zchátral, vybavení bylo odvezeno do Nového Bydžova. Kostel byl po roce 1989 opraven a v roce 2008 v něm otevřena galerie.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kostel svatého Jakuba Většího je jednolodní stavba se zprohýbanými zdmi. Na severní straně na kostelní loď sklenutou plackou do pásů s polovalenými klenbami navazuje presbytář s obdélnou přízemní sakristií na východní straně. V interiéru kostela se při západním průčelí nachází zděná kruchta. Boční stěny kostela jsou pětiosé (3 osy loď, 1 osa presbytář, 1 osa věž) se segmentově uzavřenými okny se šambránami, uprostřed lodi kasulové okno se šambránou s klenákem. Na východní straně presbytáře je přízemní obdélná sakristie se stěnami členěnými lisénovými rámci, s obdélným vchodem s kamenným ostěním s ušima na severní straně a s obdélným oknem se šambránou na východě.

Uprostřed východní strany kostela je obdélný boční vchod s jednoduchým ostěním. Fasády jsou členěny lisénovými rámci a výraznou podokapní římsou. Hlavní jižní průčelí je členěno dvěma dvojicemi pilastrů, které nesou trojúhelníkovitý štít s vázami po stranách, nad nímž se zvedá hranolová věž s cibulovou bání a makovicí s křížkem na vrcholku. Uprostřed průčelí je obdélný vstup s ostěním se zaoblenými rohy a se zalamovanou supraportovou římsou. Nad vchodem je velké kasulové okno se štukovou šambránou s klenákem, a se segmentovým obloukem suprafenestry. Střecha kostela je valbová, krytá eternitem. Nad vítězným obloukem je osmiboký sanktusník s lucernou a s cibulovou střechou s makovicí, pobitý plechem.

Významní duchovní správci[editovat | editovat zdroj]

  • P. Ferdinand Josef Hüller OSB (+ 3. dubna 1821 Metličany)
  • P. Rajmund Gabriel Křesťan OSB (* 1817 Tejnice u Klatov - + 19. srpna 1885 Metličany) - čestný občan Metličan a všech přifařených obcí
  • P. Christinus František Plodek OSB (* 25. dubna 1840 Rzy - + 10. dubna 1897 Metličany) - čestný občan Metličan a všech přifařených obcí
  • P. Bonifác Jan Křtitel Holub OSB (* 30. listopadu 1847 Doksany - + 16. ledna 1923 Metličany)

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Umělecké památky Čech I. - IV., Emanuel POCHE (ed.). Praha 1977, strana 1113

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]