Kostel Svaté Trojice (Koszęcin)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Svaté Trojice
v Koszęcině
Kostel a zvonice v roce 2009
Kostel a zvonice v roce 2009
Místo
StátPolskoPolsko Polsko
VojvodstvíSlezsko
ObecKoszęcin
Souřadnice
Kostel Svaté Trojice Koszęcin
Kostel Svaté Trojice
Koszęcin
Základní informace
Církevřímskokatolická
Diecézegliwická
FarnostSvaté Trojice v Koszęcině
Statusfarní kostel
Užíváníužíván
ZasvěceníNejsvětější Trojice
Architektonický popis
Výstavba1724
Specifikace
Stavební materiáldřevo
Další informace
Kód památky391/60
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Svaté Trojice (polsky: Kościół Świętej Trójcy) je dřevěný farní kostel ve městě Koszęcin v okresu Lubliniec ve Slezském vojvodství. Náleží do arcidiecéze katovické, je farním kostelem farnosti Svaté Trojice v Koszęcině.

Dřevěný kostel je v seznamu kulturních památek Polska pod číslem 391/60 z 2. 11. 1960 [1] a je součástí Stezky dřevěné architektury v Slezském vojvodství.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podle legendy bylo místo pro stavbu bylo zjeveno dceři místního mlynáře Viktorii. Při modlitbě u statného dubu se ji zjevila trojice dětí, která znázorňovala Svatou Trojici, a žádala ji o postavení kostela. Jiná legenda popisuje studánku u dubu se zázračnou vodou. Původně zde byla studánka, později postavena kaplička se sochou svatého Jana Křtitele. Legenda a výstavba první kaple je zachycena anonymním malířem na obraze s osmi scénami z roku 1564. První dřevěný kostel byl postaven na místě zjevení pravděpodobně v roce 1568 a shořel v roce 1720 po zapálení bleskem. Nový kostel byl postaven v roce 1724. Kostel byl mnohokrát opravován.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Jednolodní orientovaná dřevěná stavba roubené konstrukce na zděné podezdívce z kamene a cihel. Loď obdélníkovým půdorysem s kruchou je ukončena trojbokým kněžištěm. Ke kněžišti se přimyká čtvercová sakristie s panskou loží otevřenou do kněžiště. Loď kostela je širší než kněžiště na severní straně se nachází vstupní čtvercová podsíň (babinec). Střecha lodi a kněžiště je sedlová krytá šindelem. Na střeše presbyteria je osmiboký sanktusník. Kolem kostela jsou otevřené soboty.[2]

Dřevěná hranolová věž je sloupové konstrukce přisazena k západnímu průčelí. Sešikmené stěny věže jsou bedněné, střecha cibulová s lucernou krytá šindelem.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Vnitřní vybavení pochází z první poloviny 18. století, kdy byl kostel postaven. Dochovaly se původní oltáře. V interiéru se nachází dřevěný chór podepřený čtyřmi zdobenými sloupy. Varhany na kruchtě pocházejí z roku 1886. Na panskou loži na kněžišti vedou schody z jižní strany kostela. Nad křtitelnicí je vyřezávaný obraz Svaté trojice, rám tvoří vyřezávaný motiv bohatého akantu. Ambon pochází z 18. století.

Hlavní oltář[editovat | editovat zdroj]

Hlavní oltář je barokní z 18. století s bočními otevřenými nízkými skříněmi vedle nichž jsou alegorické výjevy. V kostele se nalézalo 30 soch. Část byla zcizena a zbytek je deponován do Arcidiecézního muzea v Katovicích.

Na evangelijní straně u oltáře se nachází legendární kmen dubu. Je vysoký 2 m a průměru cca 35 cm. Podle údajů v kronikách byl kmen daleko větší. Byl z něj udělán kříž.Do roku 1720 každý rok byla malá část odebrána na výrobu miniaturních křížků, které byly prodávány relikvie. Z výtěžku byl kostel opravován. V roce 1871 farář Jeziorský ze Sadova vydal písemný zákaz jeho krácení.

Boční oltáře[editovat | editovat zdroj]

Boční oltář na evangelijní straně je zasvěcen sv. Anně Samotřetí s kroucenými sloupy, vyřezávanou dekorací a sochami sv. Barbory a pravděpodobně sv. Hedvikou. Nad oltářem je Boží oko s amorety.

Boční oltář na epištolní straně je zasvěcen sv. Janu Nepomuckému. Oltář se sochou světce je zdoben vyřezávaným rostlinným dekorem. Vedle oltáře ve vitríně se nachází uzd a račí klepeto. Tyto artefakty jsou spojeny s dalšími legendami o výstavbě kostela.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kościół Świętej Trójcy w Koszęcinie na polské Wikipedii.

  1. Narodowy Instytut Dziedzictwa: Rejestr zabytków nieruchomych – województwo śląskie Archivováno 26. 6. 2017 na Wayback Machine.. [cit.2017-08-08]. Dostupné online Archivováno 26. 6. 2017 na Wayback Machine.. S. 78 (polsky)
  2. Architektura i zabytkowe wnętrze Kościoła Świętej Trójcy. www.trojca.com.pl [online]. [cit. 2017-08-13]. Dostupné online. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]