Kostel Panny Marie Růžencové (Radibor)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Panny Marie Růžencové
v Radiboru
Interiér radiborského kostela Panny Marie Růžencové
Interiér radiborského kostela Panny Marie Růžencové
Místo
StátNěmeckoNěmecko Německo
Spolková zeměSasko
Zemský okresBudyšín
ObecRadibor
Souřadnice
Radibor, kostel Panny Marie Růžencové
Radibor, kostel Panny Marie Růžencové
Základní informace
Církevřímskokatolická
ProvincieBerlínská
DiecézeDrážďansko-míšeňská
DěkanátBudyšín
FarnostRadibor
Statusfarní kostel
Užívánípravidelné
ZasvěceníPanna Maria Růžencová
Datum posvěcení15. listopadu 1896
Světitelbiskup Ludwig Wahl
Architektonický popis
ArchitektJoseph Camiani
Stavební slohnovorománský
Typ stavbytrojlodní pseudobazilika
Výstavba1895–1896
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Panny Marie Růžencové (hornolužickosrbsky Cyrkej swjateje Marije, kralowny róžowca) je nejmladší ze tří římskokatolických kostelů v Radiboru v Horní Lužici. Vystavěn byl v letech 18951896.

Historie[editovat | editovat zdroj]

O stavbě nového kostela v Radiboru bylo rozhodnuto poté, co byl stav dosavadního farního kostela shledán velice špatným, a zároveň bylo zjištěno, že stavba zcela nového kostela by vyžadovala méně prostředků, než rekonstrukce kostela původního. Finanční pomoc přislíbila též místní vrchnost, hrabata z Einsiedelu (ač byli protestanti). Dne 2. května 1895 byl položen základní kámen. Projekt vypracoval architekt a benediktinský mnich Pirmin Josef Campani, OSB. Stavba postupovala rychle, a již 15. listopadu následujícího roku biskup Ludwig Wahl nový kostel vysvětil. Kostel je do jisté míry ovlivněn Beuronskou uměleckou školou a vzdáleně se podobá kostelu Zvěstování Páně (lidově zvanému Kostel sv. Gabriela) v Praze na Smíchově, který byl vystavěn zhruba ve stejné době.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Kostel stojí uprostřed zahrady mezi Dr.-Maria-Grollmuß-Straße a ulicí Šulski puć v sousedství fary. Jedná se o trojlodní novorománskou pseudobaziliku s půlkruhově uzavřeným presbytářem, orientovanou přibližně k východu. Po straně vstupního průčelí, v nároží stavby, je věž, která je dominantou vsi i celého okolí. Presbytář je sklenut, lóď má strop otevřený do krovů. Po stranách presbytáře je dvojice přístavků, z nichž jeden slouží jako sakristie.

Hlavní oltář je baldachýnový. Nad svatostánkem se nachází výjev Panny Marie, předávající růženec dvojici dominikánských řeholníků. V závěru presbytáře nad oltářním baldachýnem je freska Krista při Posledním soudu (v pravici má meč, v levici váhy). V levé boční lódi oltář Božského Srdce Páně, v pravé boční lódi oltář Ukřižování Páně.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]