Kostel Nejsvětější Trojice (České Budějovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Nejsvětější Trojice
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihočeský
OkresČeské Budějovice
ObecČeské Budějovice
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézečeskobudějovická
ZasvěceníNejsvětější Trojice
Specifikace
Stavební materiálzděný
Další informace
UlicePražská tř.
Kód památky31833/3-825 (PkMISSezObrWD) (součást památky Špitál svaté Trojice)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Morový špitál s kostelíkem Nejsvětější Trojice, zvaný též špitálek, se nachází v Českých Budějovicích na Pražské třídě. Morový špitál je poprvé zmiňován v roce 1371, ale současná podoba s nizoučkým kostelíkem Nejsvětější Trojice vychází z pozdně gotické stavby uskutečněné roku 1515. V roce 1763 proběhla barokní renovace. Byl pořízen nový oltář od Leopolda Huebera (patrně podle návrhu Františka Jakuba Prokyše) a provedena fresková výzdoba, jejímž autorem je František Jakub Prokyš. Roku 1766 došlo k přestavbě společné špitální síně na 6 oddělených místností. Severní křídlo bylo přistavěno roku 1779. Později se celý objekt přeměnil v chudobinec.

Madona svatotrojická

V kostelíku se původně nalézal gotický obraz Svatotrojická madona (zhruba 1410), dnes vystavený v Alšově jihočeské galerii na Hluboké nad Vltavou. Jeho dobová kopie je stabilně umístěna nad současným vchodem do kostela.

Od září 2014[1] do konce roku 2022 probíhala rozsáhlá rekonstrukce objektu. Veřejnosti byl poprvé otevřen k příležitosti mezinárodního dne památek v sobotu 22. dubna 2023, komentované prohlídky pokračovaly i v neděli a celý následující týden. Při této příležitosti byl v kostele vystaven originál gotického obrazu Madonny Svatotrojické. 3. června 2023 se v kostele konala první bohoslužba po 52 letech, které předsedal děkan katedrální kapituly Zdeněk Mareš.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zpráva na webu Národního památkového ústavu.. previous.npu.cz [online]. [cit. 2016-04-22]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-05-05. 
  2. NPÚ. Slavnostní poutní bohoslužba v kostele Nejsvětější Trojice na Pražském předměstí v Č. Budějovicích. ÚPS v Českých Budějovicích [online]. NPÚ, 2023 [cit. 2023-06-02]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]