Klára Dobrevová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Klára Dobrev)
Klára Dobrevová
Stranická příslušnost
ČlenstvíDemokratická koalice

Rodné jménoКлара Петрова Добрева
Narození2. února 1972 (52 let)
Sofie
ChoťFerenc Gyurcsány
RodičePiroska Apró
PříbuzníAntal Apró (dědeček z matčiny strany)
Alma materEötvös József Gimnázium (Budapest) (do 1990)
Korvínova univerzita v Budapešti (do 1994)
Univerzita Loránda Eötvöse v Budapešti (do 1996)
ELTE Faculty of Law
Profesepolitička, ekonomka a advokátka
OceněníBBC 100 Women (2013)
Webová stránkawww.dobrevklara.hu
CommonsKlára Dobrev
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klára Dobrevová (* 2. února 1972 Sofie) je maďarská politička a ekonomka, manželka bývalého kontroverzního premiéra Ference Gyurcsánye a místopředsedkyně Evropského parlamentu.[1]

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Bulharsku, její otec je Bulhar a matka Maďarka. Její dědeček z matčiny strany Antal Apró byl blízkým spolupracovníkem Jánose Kádára a zastával za komunistického režimu funkce místopředsedy vlády a předsedy parlamentu. Dobrevová maturovala na prestižním budapešťském gymnáziu a vystudovala ekonomii na Korvínově univerzitě a právo na Univerzitě Loránda Eötvöse. V době studií byla aktivní v organizaci AIESEC. V roce 1994 se provdala za Ference Gyurcsányho, s nímž má tři děti.

Byla asistentkou socialitických politiků Etele Baráthové a Tibora Draskovicse, pracovala v Nadaci zdravých obcí a na ministerstvu financí a přednášela na Univerzitě Loránda Eötvöse. Spolu s manželem vede poradenskou firmu Altus, působí také v organizaci UN Women a v Evropské radě pro zahraniční záležitosti. V evropských volbách v květnu 2019 byla zvolena na kandidátce Demokratické koalice a poté získala místopředsednickou funkci v devátém Evropském parlamentu za frakci Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů.[2] Časopis Forbes ji zařadil na seznam nejvlivnějších žen v Maďarsku.

Ucházela se o pozici volebního lídra Demokratické koalice pro parlamentní volby v Maďarsku 2022, ale v primárkách ji porazil Péter Márki-Zay.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Petr Šabata: Maďarská opozice se také spojila – ale Orbán je těžší soupeř než Babiš. Český rozhlas Plus [online]. 2021-10-18 [cit. 2021-12-07]. Dostupné online. 
  2. Dita Charanzová a Marcel Kolaja jsou novými místopředsedy Evropského parlamentu. Zpravodajství Evropský parlament [online]. 2019-07-04 [cit. 2021-12-07]. Dostupné online. 
  3. V příštích volbách bude Orbánovým vyzyvatelem Péter Márki-Zay. Novinky.cz [online]. 2021-10-17 [cit. 2021-12-07]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]