Kestřany (dolní tvrz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kestřany (dolní tvrz)
Dolní tvrz
Dolní tvrz
Základní informace
Slohgotický
Výstavba14. století
Další majitelépáni ze Švamberka
Poloha
AdresaKestřany, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Kestřany (dolní tvrz)
Kestřany (dolní tvrz)
Další informace
Kód památky34860/3-2544 (PkMISSezObrWD) (součást památky Areál zámku a dvou tvrzí v Kestřanech)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dolní tvrzKestřanech je součástí historického areálu tvořeného horní tvrzí, barokním zámkem a hospodářskými budovami. Nachází se asi osm kilometrů jihozápadně od Písku. Celý areál je chráněn jako kulturní památka.[1] Dolní tvrz je situována v rovinné poloze vpravo od průjezdní komunikace, která dělí celý objekt na východní a západní část.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dolní tvrz je z obou dochovaných kestřanských tvrzí menší a mladší. Na konci čtrnáctého století ji postavili synové Mikuláše z Kestřan, řečeného Baroch, který byl vnukem Alberta z Kestřan, spolu s Matějem Brusem z Kovářova.[2] Mikuláš Barocha v držení tvrze vystřídal Ctibor Baroch, který zemřel v době vlády krále Ladislava. Jeho synem byl Mikuláš Baroch, jenž dolní tvrz v roce 1475 prodal Bohuslavovi z Kestřan, kterému patřila horní tvrz. V roce 1491, když kestřanské panství kupoval Jindřich ze Švamberka, byla dolní tvrz označena jako pustá. Jindřich III. starší ze Švamberka ji nechal opravit a zřídil v ní pivovar připomínaný v roce 1553. Od té doby už sloužila pouze k hospodářským účelům.[3]

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Dolní tvrz byla postavena v rovinatém terénu obklopeném mokřinami. Jejím jádrem z konce čtrnáctého století je hranolová obytná věž a k první stavební fázi patřila pravděpodobně také věžovitá brána. Nejspíše ve druhé polovině patnáctého století proběhla pozdně gotická přestavba, během které bylo postaveno nové opevnění včetně okrouhlé věže v severozápadním nároží, do níž se vstupovalo portálemhradebního ochozu. Ve stejné době byla k jižní a východní hradbě přistavěna nová palácová křídla.[4]

Obytná věž má obdélný půdorys. Původně se do ní vstupovalo z jižní strany vchodem v úrovni prvního patra a hlavní obytné prostory bývaly ve druhém a třetím patře, kde se dochovaly okna se sedátky a torza prevétů. Celá věž bývala plochostropá, ale přízemí bylo při pozdněgotické přestavbě dodatečně zaklenuto valenou klenbou.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2016-08-30]. Identifikátor záznamu 146599 : Tvrz – dvě tvrze a areál zámku. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Příprava vydání Karel Tříska. Svazek V. Jižní Čechy. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1986. 296 s. Kapitola Kestřany – dolní tvrz, s. 106–108. 
  3. SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Svazek XI. Prácheňsko. Praha: František Šimáček, 1897. 326 s. Dostupné online. Kapitola Kestřanské tvrze, s. 243–244. 
  4. a b DURDÍK, Tomáš; ADÁMEK, Jan; FRÖHLICH, Jiří; CHOTĚBOR, Petr. Vybrané středověké památky Prácheňska. Praha: Unicornis, 1998. 54 s. (Vlastivědná knihovnička Společnosti přátel starožitností; sv. 6). ISBN 80-901258-9-1. Kapitola Staré Kestřany, s. 26. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Svazek XI. Prácheňsko. Praha: František Šimáček, 1897. 326 s. Dostupné online. Kapitola Kestřanské tvrze, s. 240–246. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]