Karlov (Roztoky)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karlov
Lokalita
Charaktermalá vesnice
ObecRoztoky
OkresRakovník
KrajStředočeský kraj
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíRoztoky u Křivoklátu
Nadmořská výška419 m n. m.
PSČ270 23
Karlov
Karlov
Další údaje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karlov je malá vesnice v okrese Rakovník, součást obce Roztoky. Nachází se asi 6,5 km jihovýchodně od Roztok. Vesnici tvoří dvě části s místními názvy Karlov a Placanda, ta se nachází u křižovatky silnic třetí třídy III/23314 a III/23613, západně od Karlova. Vesnicí prochází silnice druhé třídy II/236 vedoucí z Roztok do Zdic. U Karlova pramení Karlovský potok, který se ve východní části katastrální výměry vesnice, nedaleko Nového Jáchymova vlévá do Hořejšího rybníka.[1][2] Centrum osady tvoří kruhový zemědělský dvůr, který je kulturní památkou.[3] Na sever od Karlova po cestě po silnice II/236 směrem k Roztokům se nachází lovecký zámeček Leontýn, jehož součástí je domov pro osoby se zdravotním postižením.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jádrem osady je objekt karlovského dvora. V době zintenzivnění chodu statku se ale nestavěly domy pro bydlení pracovníků zaměstnaných na statku. Zaměstnanci proto museli v té době docházet na práci ve statku z okolních obcí. Tito zaměstnanci pak sepsali v roce 1823 petici a podali ji k vrchnosti. Požádali, aby jim vrchnost povolila postavit si pár chalup, z nichž by bylo blízko na práci do lesa i do dvora. Vybrali si místo, které je dodnes zvané U Buku. Vyřízení této petice trvalo pět let, takže výstavba domků byla schválena a zahájena teprve v roce 1828. Podmínkou povolení stavět ovšem bylo, že stavebníci budou kromě práce v lese pracovat také ve žních a seči sena, a rovněž i na statku Karlov. A tak vznikla malá osada, pozdější Karloves, nynější Karlova Ves (vzdálená od Karlova asi 2,5 km).

Roku 1845 pak došlo ke stavbě obydlí pro zaměstnance pracující na statku a jejich rodiny v přímém sousedství statku. Důvodem patrně byla jednak obvyklá ekonomická úvaha a také vnější společenské podmínky, protože vznikala možnost vykoupit se z roboty. To by způsobovalo problémy se zajištěním chodu statku. Domky byly velmi skromné, jednalo se o chalupy o jedné, maximálně o dvou místnostech, jenom výjimečně šlo o jednopatrové obytné domy. Možnost nastěhování byla ovšem vázána na splnění řady podmínek, které museli osadníci plnit (práce celé rodiny na statku, mravný život), ale bez jakýchkoliv záruk v případě choroby a pracovní neschopnosti. S tím byly spojeny i nároky na určité malé podíly z chodu statku.

Statek Karlov měl podle dokladů z Křivoklátského archivu svěřenu v průběhu druhé poloviny devatenáctého století také určitou pravomoc, pokud šlo o hospodaření, údržbu a opravy sousedících statků i některého souvisejícího majetku sousedících obcí. Z toho se dá soudit, že měl mezi svými zaměstnanci i určitý malý počet hospodářských a správních úředníků. Okolo roku 1900 tak pracovalo na statku okolo 45 zaměstnanců. Bylo tu i 45 školou povinných dětí. Děti chodily do školy do Karlovy Vsi, Broum a Nového Jáchymova, což pro ně bylo v zimě a ve špatném počasí obtížné. Na základě petice obyvatel Karlova pak byla povolena stavba vlastní malé a chudé školy, která byla s velkou slávou otevřena 13. července 1913.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Územní plán obce roztoky, výřez Karlov. Dostupné online
  2. Mapy Google. Mapy Google [online]. [cit. 2017-02-25]. Dostupné online. 
  3. Územní plán obce, text. Dostupné online

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • NEBESKÝ, Karel. 200 let osady Karlov. Vzpomínková studie. Karlova Ves: MNV Karlova Ves, 1979. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]