Karel Wichterle

V tomto článku je použita zastaralá šablona „Příbuzenstvo“.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karel Wichterle
Karel Vendelín Wichterle v roce 1940
Karel Vendelín Wichterle v roce 1940
Rodné jménoKarel Vendelín Wichterle
Narození20. října 1870
Prostějov
Úmrtí28. dubna 1961
Prostějov
Místo pohřbeníProstějov
Národnostčeská
Povolánípodnikatel, továrník
Znám jakootec Otty Wichterleho
Nábož. vyznáníkatolicismus
ChoťJustina Podivínská
RodičeFrantišek Wichterle, Josefa roz. Procházková
PříbuzníLambert Wichterle (sourozenec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Příbuzenstvo
otec František Wichterle
matka Josefa Procházková
bratr Lambert Wichterle
zeť Jan Podivínský
prazeť Tomáš Podivínský
choť Justina-Pravoslava Podivínská
dcera Emilie Wichterlová
syn Karel Wichterle ml.
dcera Hana Wichterlová
syn Jan Wichterle
syn Otto Wichterle
snacha Linda Wichterlová
vnuk Ivan Wichterle
vnuk Kamil Wichterle
pravnuk Martin Wichterle
pravnuk Dan Wichterle
pravnuk Hynek Wichterle

Karel Vendelín Wichterle (20. října 1870, Prostějov[1]28. dubna 1961, tamtéž) byl český továrník, podnikatel a otec vynálezce kontaktních čoček, Otty Wichterleho. Byl spolumajitelem firmy Wikov (Wichterle a Kovářík).[2]

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v hanáckém Prostějově do podnikatelské rodiny Františka Wichterleho (1840–1891) a Josefy roz. Procházkové z Drahotuš. Byl absolventem německé reálky v Prostějově a měl již odmala veliký zájem o chemii. Při jednom z jeho pokusů ve školní laboratoři ale došlo k explozi a Wichterle na jedno oko oslepl, což jej odradilo od dalších pokusů a zájmu o chemii.

Poté namísto chemie studoval na Vysokém učení technickém ve Vídni inženýrství. Roku 1891 ale jeho otec František náhle zemřel, Karel studia zanechal a ujmul se s bratrem Lambertem (1867[3]–1951) rodinné firmy.[4]

Byl členem správní rady firmy Vulkanie, působil jako cenzor Bankovního ústavu ministerstva financí. Byl také předsedou mužského pěveckého spolku Orlice a farní Cyrilometodějské jednoty. Jeho koníčkem byl sport a rybaření.

Roku 1899 se oženil s Justinou Podivínskou (známou též pod jménem Pravoslava) (1878[5]–1966) ze Smržic, s níž měl pět dětí. Stýkali se s Terézou Novákovou a jejími syny Arnem a Theodorem, Adolfem Heydukem, Jaroslavem Vrchlickým či s Janem Kotěrou. Roku 1900 si bratři Wichterlovi v Prostějově nechali postavit rodinnou vilu ve Svatoplukově ulici.[6] Roku 1910 ve svém domě v Brněnské ulici zřídil útulek fungující na principu dnešní mateřské školky. Byl též podporovatelem prostějovských studentů, mezi které patřil třeba Jan Šafařík.

Karel Wichterle byl též zakladatelem Družstva Městského spolkového domu v Prostějově a členem jeho výboru. V roce 1908 byl vyznamenán Řádem Železné koruny III. řádu. Obdržel rovněž papežský rytířský Řád sv. Řehoře.[7]

Zemřel 28. dubna 1961 v Prostějově, kde je i pohřben.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu
  2. REDAKCE. Manželka slavného vědce Otta Wichterleho oslavila sto let. Pražský deník. 2017-08-29. Dostupné online [cit. 2022-04-16]. 
  3. Matriky - ACTA PUBLICA. www.mza.cz [online]. [cit. 2022-04-17]. Dostupné online. 
  4. Dnes si připomínáme sto osmdesát let od narození továrníka Františka Wichterleho - Prostějov. www.prostejov.eu [online]. [cit. 2022-04-17]. Dostupné online. 
  5. Matriky - ACTA PUBLICA. www.mza.cz [online]. [cit. 2022-04-17]. Dostupné online. 
  6. Vila Lamberta a Karla Wichterlových, Stavby Prostějov - SlavneVily.cz. www.slavnevily.cz [online]. [cit. 2022-04-16]. Dostupné online. 
  7. Dnes si připomínáme sto padesát let od narození továrníka Karla Wichterleho - Prostějov. www.prostejov.eu [online]. [cit. 2022-04-16]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]