Kaple svatého Jana Nepomuckého (Letohrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple svatého Jana Nepomuckého
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
ZasvěceníJan Nepomucký
Další informace
AdresaLetohrad, ČeskoČesko Česko
Kód památky40695/6-4019 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple svatého Jana Nepomuckého stojí nad městem Letohrad na výšině zvané Kopeček (432 m n. m.).[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Po misiích v roce 1629 bylo postaveno na návrších v okolí Kyšperka devět misionářských křížů, a tři byly postaveny i na Kopečku. Vznik kaple je vázán ke snaze katolické církve o vzbuzení úcty k tehdy novému světci sv. Janu Nepomuckému a povznesení českého národa po třicetileté válce. Mezi šiřitele svatojánského kultu patřila i hraběcí rodina Kolovratů, která vystavěla v roce 1714 na Kopečku nad městem, na místě tří misionářských křížů, malou kapličku sv. Jana Nepomuckého, k níž přicházela četná procesí. Téhož roku se také konala první svatojánská pouť.

Jan Václav Breda dal kolovratskou kapli na Kopečku rozbořit a na jejím místě postavil roku 1734 novou kapli, aby více vyhovovala poutníkům. V roce 1736 byly kolem kaple vystavěny ambity, aby poutníci byli chráněni před nepohodou. Ještě téhož roku dalo město vysázet podél cesty od města po hřebenu Kopečka ke kapli lipovou alej. Podle turistického průvodce z roku 1995 byl stavitelem kaple Donát Theodor Morazzi z Chrudimi.

Program záchrany architektonického dědictví[editovat | editovat zdroj]

V rámci Programu záchrany architektonického dědictví bylo v letech 1995-2014 na opravu památky čerpáno 3 602 000 Kč.[2]

Čerpané finanční prostředky (v tisících Kč)
rok 2011 2012 2013 2014
částka 380 1 772 600 850

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Kaple má půdorys pětiúhelníku – dle pěti hvězd kolem světcovy hlavy. Hvězdy představují světcovy ctnosti: víru, naději, lásku, dobročinnost a sílu. Ambity kolem i oltář uvnitř kaple mají také půdorys pětiúhelníku. Všech pět rohů ambitů je ozdobeno cibulovitými věžičkami, v nichž jsou zavěšeny zvonky. V ambitech se nalézá jedna z původních pěti zpovědnic.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Pětiboký je i oltář v kapli. Na každém z pěti dvířek svatostánku je vyřezán jeden děj ze světcova života: Putování do Staré Boleslavi, zpověď královny Žofie, natažení na skřipec, pálení smolnicemi a svržení z pražského mostu do Vltavy. Ve střední části je na každém z pěti rohů umístěna socha jedné ze světcových ctností (víra, láska, naděje, štědrost a statečnost). Na vrcholu stojí na oblaku socha světce na zeměkouli.

Stěny a strop byly původně bohatě vymalovány. Později byla malba velmi poškozena vlhkostí. Roku 1864 byla omítka opravena, ale fresky zničeny.

Křížová cesta v ambitech je z r. 1847 malovaná kyšperskými malíři Dominikem Umlaufem a jeho synem Janem. Dále je v ambitech kaple Nejsvětější Trojice oltář sv. Antonína Paduánského.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Panoramatická fotka kaple svatého Jana Nepomuckého focená z Hradiště.
Panoramatická fotka kaple svatého Jana Nepomuckého focená z Hradiště.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ADAMEC, Stanislav. Sakrální stavby a motivy v obcích farnosti Letohrad. [s.l.]: Grantis, 1999. 
  2. MATOUŠKOVÁ, Kamila. 20 let Programu záchrany architektonického dědictví. Praha: Min. kultury, Národní památkový ústav, 2015. 134 s. ISBN 9788074800238, ISBN 8074800237. OCLC 935878025 S. 100–101. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]