Kaple svaté Scholastiky (Rajhradice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple svaté Scholastiky
v Rajhradicích
Kaple svaté Scholastiky v Rajhradicích
Kaple svaté Scholastiky v Rajhradicích
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský
OkresBrno-venkov
ObecRajhradice
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
Děkanátmodřický
FarnostRajhrad
Statusobecní kaple
Užívánípravidelné
ZasvěceníSvatá Scholastika
Datum posvěcení25. července 1897
SvětitelBenedikt Jan Karel Korčian, OSB
Architektonický popis
Výstavba1896–1897
Další informace
Adresaul. Hlavní, Rajhradice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple svaté Scholastiky je pseudoslohová sakrální stavba v obci Rajhradice v okrese Brno-venkov. Nachází se na území Římskokatolické farnosti Rajhrad. Kaple je zasvěcena rodné sestře svatého Benedikta z Nursie, svaté Scholastice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kaple byla postavena v letech 1896–1897 a původně se nacházela na západním okraji vsi Rajhradic, pozdějším vývojem zástavby se však dostala do samotného centra obce. Světitelem kaple byl Benedikt Jan Karel Korčian, OSB, tehdejší opat benediktinského kláštera v Rajhradě. Kaple byla opravována v roce 1926 a následně v letech 1983–1993. Do kaple bylo v 80. letech 20. století pořízeno osm vitráží, které však nedopatřením měly nevyhovující rozměry a byly proto jednoduše místními řemeslníky ořezány, aby odpovídaly oknům. Tyto vitráže byly na počátku roku 2020 nahrazeny novými, již přesně odpovídajícími, vyrobenými v dílně Jana Karka v severočeském Cvikově z iniciativy Františka J. Teistera, OSB z rajhradského kláštera.[1] Vitráže z velké části financovala obec Rajhradice a zčásti rajhradská farnost. V kapli bývají pravidelné bohoslužby (zpravidla jednou týdně ve všední den).

Architektonická podoba[editovat | editovat zdroj]

Kaple se nachází v centru obce na křížení ulic Hlavní a Za Kapličkou a je obklopena malým parčíkem. Je to jednolodní pseudoslohová stavba s obdélnou lodí, mírně zúženým presbytářem a nízkou věží nad vstupním průčelím. Prostor presbytáře je od lodi kaple oddělen nízkou mřížkou. Nad hlavním oltářem se nachází barokní obraz svaté Scholastiky, starší než samotná kaple. Autorem obrazu je malíř Jan Jiří Etgens. Na tomto oltáři se stále slouží bohoslužby ad orientem, neboť z prostorových důvodů nebyl v kapli oltář versus populum. Ve věži se nacházejí tři menší zvony. V parčíku u kaple se nachází boží muka, datovaná na podstavě rokem 1945, a pomník obětem 1. a 2. světové války.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Rajhradice.cz: Rajhradickou kapli sv. Scholastiky zdobí nové vitráže (dostupné online)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]