Kostel Zmrtvýchvstání Páně (Český Těšín)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Zmrtvýchvstání Páně
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecČeský Těšín
Souřadnice
Kostel Zmrtvýchvstání Páně (Český Těšín) (Česko)
Základní informace
Církevlutersko-evangelická
Statuskostel
Užívánínedělní bohoslužby v 9:00
Současný majitelFarní sbor Luterské evangelické církve a.v. v České republice v Českém Těšíně
Datum posvěcení1. května 2011
Další informace
AdresaHřbitovní 1151/14a
737 01 Český Těšín
UliceHřbitovní
Oficiální webhttp://ceskytesin.lecav.cz/
Kód památky100096 (PkMISSezObrWD) (součást památky Hřbitov)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Evangelický kostel Zmrtvýchvstání Páně v Českém Těšíně vznikl v letech 20102011 adaptací bývalého hřbitovního (předpohřebního) domu židovské obce, který byl postaven v roce 1928. Nachází se ve Hřbitovní ulici v přední části areálu hřbitova. Objekt, který ještě nedávno sloužil jako sklad rakví, od města odkoupil sbor Luterské evangelické církve a. v. V interiéru byl umístěn velký krucifix, jehož korpus vytvořil Artur Szoldra z Ustroně. Evangelickým bohoslužbám začal kostel sloužit 31. října 2010. Vysvěcení proběhlo 1. května 2011. Budova kostela je kulturní památkou jakožto součást památkově chráněného souboru staveb hřbitova.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Původní židovský pohřební dům projektoval Eduard David a postavil stavitel Eugen Fulda.[2] Samostatně stojící budova kostela stojí na západní straně u vstupu na centrální hřbitov. Centrální zděná budová na půdorysu čtverce mé sedlovou střechu s věžičkou sanktusníku se zvonovou střechou. K budově jsou přistavěny nižší části sakristie, kněžiště a předstupující předsíň s valbovou střechou na východní straně. Vstup předsíně je rámován edikulou. Další vstup se štítem a mělkou předsíni je na západní straně. Na severní straně je kněžiště se sedlovou střechou. Centrální budova má je zaklenuta jedním polem klášterní klenby, kněžiště má valenou klenbu.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2022-12-04]. Identifikátor záznamu 1211680347 : soubor staveb hřbitova. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Soubor staveb hřbitova: Památky Českého Těšína: Turistické informační centrum Český Těšín. www.ic-tesin.cz [online]. [cit. 2022-12-04]. Dostupné online. 
  3. ULBRICHOVÁ, Petra. Rozhodnutí o prohlášení za KP. iispp.npu.cz [online]. 2003-03-11 [cit. 2022-12-04]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]