K'naan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
K'naan
Základní informace
Narození30. května 1978 (45 let)
Mogadišo
Žánryrap
Povoláníbásník, spisovatel, zpěvák, hudebník a autor dětské literatury
Nástrojekytara a hlas
VydavateléA&M Octone Records
A&M Records
Webwww.knaanmusic.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

K'naan rodným jménem Keinan Abdi Warsame (* 1. února 1978 Mogadišo) je somálsko-kanadský básník, raper, zpěvák, textař a instrumentalista. Jeho písně jsou ovlivněny prvky somálské, ale i světové hudby. Podílí se také na různých charitativních projektech.[1]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v somálském Mogadišu, kde strávil své dětství. V Somálsku žil i během občanské války,[2] která v zemi zuří od roku 1991. Jeho teta Magool byla jednou z nejslavnějších zpěvaček Somálska a jeho děda Haji Mohammad byl básník. Vyznává islám a jeho jméno Keinan znamená v somálštiněcestovatel“. V mládí poslouchal hip hopové záznamy, které mu posílal jeho otec ze Spojených států amerických, kam ze Somálska emigroval. Ve 13. letech s matkou a třemi sourozenci rovněž emigrovali do Spojených států amerických, kde se připojili ke svým příbuzným v New Yorku. Krátce poté se odstěhoval s rodinou do Toronta, kde se usadil ve čtvrti Rexdale mezi somálskou komunitou[2] a začal se učit anglicky poslechem hip hopových alb umělců jako Nas a Rakim.

V roce 2005 se účastnil spolu s Nelly Furtado, Mos Defem, will.i.amem, skupinou The Roots a dalšími benefičního koncertu Live 8.[3] Akce byla naplanovaná tak, aby předcházela summitu skupiny G8 ve Skotsku na kterém se jednalo o pomoci rozvojovým zemím. Nejvíce se proslavil písní „Wavin 'Flag“, která byla v roce 2010 vybrána pro charitativní projekt Young Artists for Haiti, kterého se účastnil s Nelly Furtado, Avril Lavigne a mnoha dalšími kanadskými umělci, aby získali finance pro oběti zemětřesení na Haiti.[4] Píseň byla také vybrána jako propagační píseň pro Mistrovství světa ve fotbale 2010,[5] kde se objevila v reklamě společnosti The Coca-Cola Company, čímž dosáhla mezinárodního úspěchu. V žebříčcích mnoha zemí dosáhla prvního místa. Společně s Davidem Guettou a Will.i.amem nahráli remix písně.

Je ženatý s Deqou, farmaceutickou laborantkou. Mají spolu dva syny, Marcuse a Alla, kteří se narodili v letech 2005 a 2007.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. GALLUCCI, Nicole. Singer K'naan needs you to vote on his behalf in the U.S. midterm elections. Mashable [online]. [cit. 2019-10-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b K’Naan - Biography, Songs, & Facts. Encyclopedia Britannica [online]. [cit. 2019-10-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Musician K'naan answers questions backstage at the Live 8 concert in Barrie, Ontario July 2, 2005. K.. - Buy this stock photo and explore similar images at Adobe Stock. Adobe Stock [online]. [cit. 2019-10-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-10-08. (anglicky) 
  4. DIXON, Guy. K'Naan releasing Haiti charity song. The Globe and Mail [online]. 2010-03-11 [cit. 2019-10-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. SMITH, Caspar Llewellyn. K'naan: 'My success is their success'. The Observer [online]. The Guardian, 2010-02-28 [cit. 2019-10-08]. Dostupné online. ISSN 0029-7712. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]