Julius Sabinus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Julius Sabinus
Narození1. století
Úmrtí79
Řím
ChoťEpponina
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Julius Sabinus (pravděpodobně Gaius Iulius Sabinus; † pravděpodobně 79 v Římě) byl římský vzdorocísař v Galii za vlády císaře Vespasiana v roce 70. Pocházel z urozené lingonské rodiny a vydával se za Caesarova (nemanželského) pravnuka.

Život[editovat | editovat zdroj]

V roce 69, po smrti císaře Nerona, vyvolal Julius Civilis povstání germánských kmenů na levém břehu Rýna proti Římu. Cílem měla být samostatná říše nezávislá na Římském impériu. Postupně se k povstání připojovaly další a další kmeny – také v Galii – včetně kmene Treverů pod vedením Julia Classica a Lingonů pod vedením Julia Sabina.

Bývalí příznivci zavražděného Vitellia odmítli následovat jeho nástupce Vespasiana. Prvního úspěchu dosáhli povstalci v lednu 70, kdy porazili dvě římské legie. Julius Sabinus se prohlásil císařem a za své sídlo vyhlásil Augustu Treverorum (Trevír). Po skončení nepokojů v roce čtyř císařů přivedl Vespasianus ztracená území zpět pod kontrolu říše prostřednictvím jednotek pod vedením generála Quintuse Petillia Cerialia.

Sabinus se předtím ukryl po porážce od Sekvanů, kteří se spojili s Vespasianem. Podle legendární přikrášlené Plútarchovy zprávy, se prý Sabinus devět let skrýval v podzemním sklepení. Byl objeven v roce 79, přivezen do Říma se svou ženou Emponou (dle Tacita Epponina) doufaje v odpuštění, avšak byl popraven.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Iulius Sabinus na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Dieter Timpe: Tacitus und der Bataveraufstand. In: Tassilo Schmitt, Winfried Schmitz, Rolf Rilinger, Aloys Winterling (edd.): Gegenwärtige Antike – antike Gegenwarten. Oldenbourg, Mnichov 2005, ISBN 3-486-56754-3, s. 151–188.
  • Ralf Urban: Der „Bataveraufstand“ und die Erhebung des Iulius Classicus (= Trierer historische Forschungen. Band 8). Verlag Trier Historische Forschungen, Trier 1985, ISBN 3-923087-07-1
  • Ralf Urban: Gallia rebellis. Erhebungen in Gallien im Spiegel antiker Zeugnisse (= Historia Einzelschriften. Band 129). Steiner, Stuttgart 1999, ISBN 3-515-07383-3

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]