Jugodrvo (budova)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jugodrvo
Poloha
AdresaBělehrad, SrbskoSrbsko Srbsko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Budova Jugodrva se nacházela v Bělehradě na třídě Vase Čarapića, vedle Náměstí Republiky a srbského národního divadla. Jednalo se o brutalistickou budovu, postavenou jako sídlo jugoslávského státního podniku Jugodrvo.

Projekt budovy, která patřila ve své době k pokrokovým příkladům jugoslávské architektury, zpracovali v roce 1978[1] architekti Dragan Jovanović a Momčilo Milovanović.[2] K realizaci byl vybrán ve veřejné soutěži v roce 1979. Výstavba probíhala v letech 19801986. Jedná se o jeden z mála příkladů budovy s ocelovou konstrukcí, která se nachází v samém centru srbské metropole.

V prosinci 2011 byl iniciován záměr zásadní přestavby budovy, kterou vyžaduje společnost Mariott. Ta zamýšlí v centru Bělehradu zrealizovat hotel. Rekonstrukce má proběhnout v letech 20122014.[3] Záměr přestavby vzbudil v Bělehradě živelnou diskuzi na téma zachování, či nezachování původního brutalistického objektu. V rámci ní bylo založeno několik iniciativ za zachování budovy. Původní budova byla nakonec srovnána se zemí a nahrazena hotelem Mariott.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek o budově Jugodrva (srbsky). iza.org.rs [online]. [cit. 2013-04-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-08-20. 
  2. Článek na stránkách b92.net (srbsky)
  3. Článek o přestavbě objektu na stránkách Beobuild.rs (anglicky)