Jogesh Pati

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jogesh Pati
Narození3. dubna 1937 (86 let)
Baripada
Alma materRavenshaw University
M.K.C. High School
Povolánífyzik
ZaměstnavatelMarylandská univerzita
OceněníDiracova medaile Mezinárodního centra teoretické fyziky (2000)
Padma Bhushan in science & engineering
Guggenheimovo stipendium
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jogesh C. Pati (odia:ଯୋଗେଶ ପତି ) (* 1937) je indicko americký teoretický fyzik pracující na Stanford Linear Accelerator Center.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jogesh Pati absolvoval základní i střední školu v Indii. Následně byl přijat na MPC Vysokou školu a zde získal první titul.

Poté získal bakalářský titul na Ravenshaw College a Utkal University v roce 1955, magisterský titul na Delhi University v roce 1957 a doktorský titul na Marylandské univerzitě v College Parku v roce 1961.[1]

Je emeritní profesorem na Marylandské univerzitě na fyzikálním oddělení, které je součástí fakulty matematických, počítačových a přírodních věd.[2]

Pati učinil průkopnické příspěvky v otázce sjednocení elementárních částickvarků a leptonů – a jejich kalibračních sil: slabé, elektromagnetické a silné. Ve spolupráci s laureátem Nobelovy ceny Abdusem Salamem z Pákistánu formuloval původní kalibrační teorie kvarkového–leptonového sjednocení a její důsledek, že dochází k narušování baryonového a leptonového čísla, což by se projevilo zejména u rozpadu protonu. Je pravděpodobné, že důsledky takového sjednocení, poskytují jeden z pilířů moderní částicové fyziky. Představy Patiho a Salama (Patiho-Salamův model) o symetrie SU(4) barvy, levo-pravé symetrie, a související existence pravotočivých neutrin poskytují některé z klíčových složek pro pochopení pozorovaných hmotností neutrin a jejich oscilací.

Uznání[editovat | editovat zdroj]

Pati byl oceněn Diracovou medailí za podnětné příspěvky k "úsilí o sjednocení". Medaili získal roku 2000 spolu s Howardem Georgi a Helen Quinnovou.[3][4][5] V roce 2013 získal Pati státní vyznamenání Padma Bhushan, 3. nejvyšší civilní ocenění indické vlády.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jogesh Pati na anglické Wikipedii.