Jiří Koníček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Reverendus Dominus
ThDr. ICLic. Jiří Koníček
duchovní olomoucké diecéze
prezident Moravsko-slezské křesťanské akademie
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Arcidiecézeolomoucká
ZnakZnak
Vykonávané úřady a funkce
Zastávané úřady
  • předseda Moravsko-slezské křesťanské akademie (od 2017)
  • předseda Hnutí obnovy duchovních tradic (od 2016)
Osobní údaje
ZeměČeskoČesko Česko
Místo narozeníČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnostmoravská
PovoláníŘímskokatolický duchovní
Vzdělánívysokoškolské
Alma materKatolická teologická fakulta Univerzity Karlovy
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jiří Koníček (* 1963) je český římskokatolický duchovní olomoucké arcidiecéze a prezident Cyrilometodějské křesťanské akademie (dříve Moravsko-slezské křesťanské akademie).

Život[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval Katolickou teologickou fakultu Univerzity Karlovy.

Jako duchovní působil mj. ve farnostech Rýmařov a Penčice. Od roku 2013 působí jako kaplan v katedrální farnosti u svatého Václava v Olomouci a excurrendo kaplan ve farnosti Olomouc-Hodolany

Po dokončení doktorátu teologie a udělení licenciátu kanonického práva založil s několika kolegy Centrum pro dialog církve a státu, jehož je doposud výkonným předsedou a ideovým tvůrcem. Aktivně se podílí jako člen na činnosti Mariánského kněžského hnutí a dalších duchovních činností. Spoluzaložil nebo byl aktivně činný v rámci fungování CEVRO Institutu, Společnosti pro obnovu Mariánského sloupu,[1] Moravsko-slezské křesťanské akademie a Hnutí obnovy duchovních tradic. V Moravsko-slezské křesťanské akademii je navíc od února 2017 řádně zvoleným prezidentem.[2]

Několikrát organizoval putování s Paládiem země české Prahou,[3] za účelem podpory duchovní tradice mariánských sloupů založil roku 2016 Hnutí obnovy duchovních tradic, které vyzvalo k pravidelnému duchovnímu setkávání u mariánských morových sloupů a vydalo za tímto účelem také modlitební příručku.

Zabýval se po historicko-právní stránce otázkou modus vivendi. V rámci Společnosti pro dialog církve a státu uskutečnil několik sympozií a kolokvií na téma dějin z oblasti církevně-právních vztahů od dob josefinismu až po nedávnou současnost.

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

  • Modus vivendi v historii vztahů Svatého stolce a Československa. Olomouc: Společnost pro dialog církve a státu v Olomouci, 2004.

Články[editovat | editovat zdroj]

  • "Situace české dominikánské provincie v období 2. světové války a bezprostřední poválečná obnova (1938–1948)" In Katolická církev v období rozpadu Československá (1939–1945), Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého a Centrum pro dilog církve a státu, Olomouc 2009. 162 s.
  • "Mons. Oldřich Zlámal – kněz a sjednotitel československého osvobozovacího hnutí v USA." In: Osobnost v církvi a politice : čeští a slovenští křesťané ve 20. století / Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK), 2006 s. 146–154.
  • "Msgre Jan Šrámek – kněz a politik."In: Církev v české a slovenské historii, Olomouc : Společnost pro dialog církve a státu, 2004 s. 77–95.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.marianskysloup.cz/clanky/kontakty.html
  2. Novým předsedou Moravsko-slezské křesťanské akademie je P. Jiří Koníček. www.ado.cz [online]. [cit. 2017-08-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-08-24. 
  3. Archivovaná kopie. otecvlasti.eu [online]. [cit. 23-08-2017]. Dostupné v archivu pořízeném dne 08-11-2016. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]