Jezová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jezová
Ruiny v zaniklé obci Jezová
Ruiny v zaniklé obci Jezová
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Jezová
Jezová
Další údaje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jezová (německy Jezowai, či Jesowey a Gezuwa) je zaniklá obec v okrese Česká Lípa. Nacházela se asi 3 km na jihovýchod od Kuřívod (tehdy město). Zrušena byla kvůli vzniku bývalého vojenského prostoru Ralsko, v jehož jihovýchodní části se ocitla. Původní zabrané katastrální území bylo Jezová[1], současné je pomezí Horní Krupá[2] a Kuřívody[3] v novodobém městě Ralsko.

Název zaniklé obce byl později podivně převzat úřady pro uprchlický tábor Jezová u Bělé pod Bezdězem, i když leží jinde (3 km jjz.), dokonce v jiném kraji, čímž se poněkud ztížila orientace v místopise.[4]

Popis a historie[editovat | editovat zdroj]

Silnice skrz bývalou Jezovou – výjezd z údolí

Po roce 1945 a odsunu německého obyvatelstva byla obec začleněna do vojenského výcvikového prostoru Ralsko a zanikla. V místě Jezové a blízkém okolí bylo postupně zřízeno několik významných vojenských zařízení. Mezi ně patří např. rozsáhle tankové cvičiště ČSLA, které mělo i vlastní stanový tábor.

V roce 1968 dochází k převzetí vojenského výcvikového prostoru Sověty. Stanový tábor byl nahrazen zděnými a dřevěnými budovami. V lokalitě nad bývalou vesnicí Jezová dochází k výstavbě velitelského stanoviště 5. protiletadlové raketové brigády, která zde umístila přehledové radiolokátory 1S12.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední archiv zeměměřictví a katastru ČÚZK. Stabilní katastr – indikační skici a císařské otisky [online]. [cit. 2016-01-10]. Dostupné online. 
  2. Územně identifikační registr ČR. Katastrální území Horní Krupá [online]. 2013-05-29 [cit. 2016-01-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-12-22. 
  3. Územně identifikační registr ČR. Katastrální území Kuřívody [online]. 2013-05-29 [cit. 2016-01-10]. Dostupné v archivu. 
  4. Největší celoplošná pyrotechnická asanace v dějinách Československa a České republiky a jiné vzpomínky [online]. www.expozice-ralsko.estranky.cz [cit. 2015-08-04]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]