Jelínek nábytek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jelínek nábytek
Základní údaje
Právní formaspolečnost s ručením omezeným
Datum založení1897
ZakladatelJosef Volek
SídloValašské Meziříčí, Česko
Adresa sídlaMasarykova 672, Valašské Meziříčí, 757 01, Česko
Charakteristika firmy
MajiteléDaniel Jelínek
Tomáš Jelínek
Identifikátory
IČO42866022
LEI315700A6UA0GBIT4ME84
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jelínek nábytek je česká rodinná firma vyrábějící luxusní nábytek z masivu a matrace. Vznikla roku 1897 a nachází se ve Valašském Meziříčí.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jindřich Jelínek, Valašské Meziříčí (inzerát 1934)

Firmu založil roku 1897 stolař Josef Volek, a to v Horní Bečvě. Roku 1900 firmu přestěhoval do Vignantic a později do Valašského Meziříčí. Výrobu stolů časem rozšířil na výrobu nábytku obecně. Firma Volek již tehdy svými výrobky zásobovala banky, úřady, pojišťovny i soukromé byty. Šlo o nábytek umělecký a luxusního charakteru. První období firmy ukončila hospodářská krize a Josef Volek by nucen svou továrnu roku 1933 zavřít. V této době naopak začal podnikat Volkův zeť, Jindřich Jelínek, bývalý zaměstnanec firmy, který si prostory pronajal.[2] Firma Jindřich Jelínek-výroba nábytku rychle rostla a postupně odkoupila zpět veškerý majetek původní firmy Volek, který byl v době krize prodán městu.

Po skončení 2. světové války hodlal Jelínek rozšířit výrobu, k tomu však již z důvodu znárodnění podniku roku 1948 nedošlo. Podnik převzalo Lidové nábytkářské družstvo, které přijalo manžele Jelínkovy do zaměstnání. Činnost družstva a tím i výroba nábytku však byla postupně ukončena.

Roku 1991 byly veškeré budovy vráceny v restituci vnukům Jindřicha Jelínka a ti začali s obnovou firmy. Znovu začala výroba nábytku a navíc rovněž výroba ortopedických lamelových roštů a matrací. V roce 2010 byla postavena nová výrobní hala v Masarykově ulici ve Valašském Meziříčí.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Současnými majiteli firmy jsou Daniel a Tomáš Jelínkovi. Firma vyrábí nábytek nejen pro Českou republiku, ale vyváží jej i do zahraničí, například do Rakouska.[3][4]

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Firma vyrábí nábytek z masivu. Jedná se převážně o postele, skříně, jídelní soupravy a doplňky. Dále podnik vyrábí ortopedické zdravotní matrace, s čímž začal jako jeden z prvních v ČR. Firma vyrábí rovněž nábytek na zakázku a spolupracuje s předními českými designéry.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matrace a nábytek z masivu • JELÍNEK - výroba nábytku s.r.o.. JELÍNEK - výroba nábytku s.r.o. [online]. [cit. 2019-07-23]. Dostupné online. 
  2. KOMŮRKA, František. Kronika řemesel, obchodu, živností a výroby v oblasti Obchodní a živnost.. Olomouc: Hanácká knihtiskárna, 1940. Dostupné online. Kapitola Jindřich Jelínek, výroba nábytku, s. 105-106. Dostupné online po registraci. 
  3. ŠEFROVÁ, Kateřina. Češi nakupují stále víc nábytku, ale hlavně toho levnějšího ze zahraničí. Nejvíc zboží se doveze z Polska. Hospodářské noviny [online]. 2018-03-22 [cit. 2019-07-23]. Dostupné online. 
  4. Tuzemští nábytkáři jsou na vzestupu i přes levný dovoz. Asociace ocenila dvě firmy. ČT24 [online]. [cit. 2019-07-23]. Dostupné online. 
  5. PÁNKOVÁ, Marie. Regionální firmy věří designu. Pět úspěšných příběhů spolupráce mladých designérů a českých značek - CZECHDESIGN. www.czechdesign.cz [online]. [cit. 2019-07-23]. Dostupné online.