Jean Poton de Xaintrailles

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jean Poton de Xaintrailles

Narození1390
Gaskoňsko
Úmrtí7. října 1461 (ve věku 70–71 let)
Bordeaux
ChoťCatherine Brachet
Civilní činnostguvernér Falaise (1450)
guvernér Guyenne (1458)
Vojenská kariéra
Hodnostmaršál Francie
Doba služby1423 - 1450
VálkyStoletá válka
BitvyBitva u Cravant
Bitva u Verneuil
Obléhání Orléans
Bitva u Patay
Bitva u Gerberoy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons

Jean Poton de Xaintrailles (1390? Gaskoňsko - 7. října 1461 Bordeaux) byl gaskoňský nižší šlechtic, který působil jako štolmistr královských stájí, soudní vykonavatel v Berry a také senešal z Limousin. Ve stoleté válce byl jedním z hlavních poručíků Johanky z Arku. V roce 1454 byl jmenován maršálem Francie.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Nejprve v roce 1423 bojoval ve službách burgundského vévody Filipa III. a účastnil se bitvy u Cravant, poté v roce 1424 bitvy u Verneuil, následně přešel do služeb francouzského krále Karla VII. V roce 1429 se zúčastnil s Johankou z Arku bitvy, která ukončila obléhání Orléans, během níž byl těžce zraněn. V roce 1431 byl Angličany zajat v bitvě u Savignies poblíž Beauvais a převezen na hrad Bouvreuil (Rouen), kde byla v zajetí i Johanka z Arku. Tato událost byla zmíněna v záznamech Richarda Beauchampa, hraběte z Warwicku. V roce 1433 byl vyměněn za Johna Talbota. V roce 1435 společně s Etiennem de Vignolles zvítězili nad Angličany v bitvě u Gerberoy v Normandii. Společně v následujících letech podnikli vojenské výpady do Burgundska a Lotrinska. V roce 1445 byla vytvořena stálá armáda, v níž byl jmenován velitelem jedné z dvanácti rot nové armády. V roce 1454 byl jmenován maršálem Francie a od krále obdržel město Saint-Macaire.

Byl ženatý s Catherine Brachet, manželství bylo bez potomků, veškerý majetek odkázal své manželce a církvi. Zemřel v roce 1461 na hradě Trompette ve městě Bordeaux.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jean Poton de Xaintrailles na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]