Jaroslav Zahradník (animátor)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jaroslav Zahradník
Narození27. prosince 1938
Plzeň
Úmrtí14. května 1973 (ve věku 34 let) nebo 13. května 1973 (ve věku 34 let)
Praha
Místo pohřbeníMěstský hřbitov v Rakovníku
Povoláníkeramik, animátor, tvůrce amatérských animovaných filmů
ChoťJana roz. Mičková
DětiJitka Metelková - koloristka ve filmovém studiu Bratři v triku
RodičeOtec: Jar. Zahradník - ředitel Hudební školy v Blatné
Matka: Marie roz. Steinbachová
PříbuzníMiroslav Zahradník (bratr)
Václav Zahradník (bratranec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jaroslav Zahradník (27. prosince 1938 Plzeň13. května 1973 Praha) byl český animátor a tvůrce amatérských animovaných filmů.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Po vystudování Střední průmyslové školy v Bechyni nastoupil do rakovnické Šamotky (RKZ). Zpočátku pracoval v pozici mistra v dílně na výrobu obkládaček a později jako laborant. Přitom se stále věnuje umělecké i užitkové keramice.

V roce 1962 pak doma zkouší animovaný film jako prostředek k oživení materiálu. Nejprve se pokoušel animovat figurky vyrobené z červené hlíny. Tak vznikl jeho první amatérský film Hlíňák, za který získal v roce 1969 hlavní cenu na Mezinárodním amatérském festivalu UNICA v Lucemburku a v roce 1970 zlatou plaketu ve Vincennes u Paříže.

Figurky z červené hlíny však při svícení scény schnuly a praskaly. Začal tedy jako materiál využívat šedou pryžovou gumu, jejímž problémem byla naopak nízká tvárnost. Nakonec našel jako ideální materiál modurit, který probarvil olejovými barvami. Ten použil pro tvorbu postav i scén v humorných rodinných filmech Špacír a Na špagátě.

Po úspěších na festivalech amatérského filmu pracoval od roku 1970 ve Studiu loutkového filmu Jiřího Trnky jako animátor Ladova Kocoura Mikeše.

V roce 1971 dostal nabídku od dramaturga Jana Poše natočit vítězný film Hlíňák profesionalně a v roce 1972 pak filmy Špacír a Na Špagátě.

Pro další film U hrnčíře měl v roce 1973 připravený scénář. Po tragické smrti byl film podle navržených loutek natočen režisérem Ludvíkem Kadlečkem ve Studiu KF v Gottwaldově.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

  • Hlíňák (1969)
  • Špacír (1972)
  • Na Špagátě (1973)
  • U hrnčíře (1976)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]