Jane Sandanski

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jane Sandanski
Rodné jménoЯне Иванов Сандански
Narození18. května 1872
Vlahi
Úmrtí22. dubna 1915 (ve věku 42 let)
Melnik
Místo pohřbeníSts. Cyril and Methodius Church, Rozhen Monastery
Povolánípolitik a revolucionář
Nábož. vyznáníPravoslavná církev
PodpisJane Sandanski – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jane Sandanski, bulharsky Яне Сандански, makedonsky Јане Сандански (18. květen 1872, Vlahi – 22. duben 1915) byl bulharský revolucionář. Bulhaři i Makedonci ho považují za svého národního hrdinu.

Patřil k vůdcům tajné paravojenské organizace VMRO (Vnitřní makedonská revoluční organizace), která bojovala proti nadvládě Turecka na územích, která byla osídlena převážně slovanským obyvatelstvem, ale jejíž jednotky ("čety") sváděly boje také s prosrbskými a prořeckými silami. Vedl její nejlevicovější křídlo. Zúčastnil se tzv. Ilindenského povstání, které vypuklo roku 1903. Jeho porážka osmanskými silami vedla k rozštěpení VMRO (Sandanski byl pravicovými frakcemi dokonce odsouzen k trestu smrti), načež se Sandanski a jeho frakce spojila s mladotureckým hnutím (založil tzv. Národní federativní stranu (bulharskou sekci)) a podíleli se i na mladotureckém puči, který se pokoušel svrhnout sultána Abdulhamida II. Od mladoturků si Sandanski sliboval vytvoření Balkánské federace. Sandanského skupina se zapojila i do Balkánských válek v letech 1912–1913, když nakonec podporovala bulharské síly. Sandanski byl roku 1915 zavražděn svými politickými oponenty.

Hrob Jane Sandanského poblíž Roženského kláštera na jihu Bulharska

O Jane Sandanském se zpívá v hymně Severní Makedonie, jejíž slova napsal Vlado Maleski roku 1942. Jeho jméno je v hymně provoláváno spolu s Pitu Gulim, Goce Delčevem a Dame Gruevem (všichni byli členy VMRO). V druhé sloce hymny se zpívá: „Odnovo sega znameto se vee na Kruševskata Republika / Goce Delčev, Pitu Guli / Dame Gruev, Sandanski! Goce Delčev, Pitu Guli / Dame Gruev, Sandanski!“, tedy „Znovu vlaje vlajka Kruševské republiky! / Goce Delčev, Pitu Gruli, / Dame Gruev, Sandanski! / Goce Delčev, Pitu Gruli / Dame Gruev, Sandanski!“[1] (Pojem „Kruševská republika“ poukazuje na to, že v Kruševu začalo Ilindenské povstání.)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Yane Sandanski na anglické Wikipedii.

  1. Macedonia | Denes nad Makedonija | Денес Над Македонија | National Anthems of the World from NationalAnthems.me. www.nationalanthems.me [online]. [cit. 2017-07-27]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]