Jan Nepomuk Mitrovský z Mitrovic

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Nepomuk Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle
Rodový erb Mitrovských z Mitrovic a Nemyšle
Rodový erb Mitrovských z Mitrovic a Nemyšle
Úmrtí3. června 1760
Povolánístátní úředník
ChoťMarie Kazimíra Blankovská z Dorušic
DětiJosef Antonín Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle
Antonín Arnošt Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle
Karel Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle
RodičeArnošt Matyáš Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle
RodMitrovští z Mitrovic a Nemyšle
PříbuzníMaxmilián Josef Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle a Jan Křtitel Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle (sourozenci)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jan Nepomuk Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle (německy Johann Nepomuk Freiherr Mittrovsky von Mittrowitz und Nemischl, 17043. června 1760) byl český šlechtic z uherské větve starého šlechtického rodu Mitrovských z Nemyšle.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako syn svobodného pána Arnošta Matyáše, zakladatele uherské linie rodu a jeho manželky Heleny, rozené Sobkové z Kornic. Měl bratry Arnošta Josefa, Maxmiliána Josefa, sestru Helenu Josefu Antonii a nevlastního sourzence Jana Baltazara a Johanu Josefu, provdanvou z Althannu.

Jan Nepomuk se věnoval hornictví a zastával úřad komorního úředníka v Uhrách. V roce 1738 jej dvorská komora pověřila prozkoumáním chátrajících stříbrných dolů v Jihlavě a následně je opět uvedl je do provozu. V roce 1747 se stal vrchním důlním ředitelem na Moravě a o několik měsíců později též administrátorem nejvyššího mincovního úřadu v Českém království, kde měl na starost organizaci těžby. Tato funkce byla později sloučena s vedením mincovny a tento post byl svěřen hraběti Františku Josefu Pachtovi z Rájova.

Svobodný pán Jan Nepomuk Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle zemřel 3. června 1760. V době své smrti byl tajným radou a přísedícím zastupitelstva české královské komory.

Byl ženatý s Marií Kazimírou rozenou Blankovskou z Dorušic. Manželé měli tři syny: Josefa Antonína (1733-1808), Antonína Arnošta (1735-1813) a Karla (1738-1816).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • BLKÖ:Mittrovsky, Johann Nepomuk Freiherr von – Wikisource. de.wikisource.org [online]. [cit. 2022-08-31]. Dostupné online. (německy)