Iva Holmerová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
doc. MUDr. Iva Holmerová, Ph.D.
Narození18. října 1955 (68 let)
Kostelec nad Labem
Alma materUniverzita Karlova (1975–2009)
Povolánílékařka, pedagožka, gerontoložka a vysokoškolská učitelka
ZaměstnavateléUniverzita Karlova (od 2005)
1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Iva Holmerová (18. října 1955, Kostelec nad Labem) je česká lékařka, která se věnuje sociálnímu lékařství, lékařské etice a gerontologii. Vede Gerontologické centrum v Praze 8 a přednáší na Fakultě humanitních studií UK.

Život a působení[editovat | editovat zdroj]

Po studiu gymnázia v Brandýse nad Labem vystudovala všeobecné lékařství na lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, během studií se vdala a měla první dceru. Dále pracovala jako sekundářka v OÚNZ Praha 9, v letech 1984–1991 v OÚNZ Mělník a pak přednášela sociální lékařství na 1. lékařské fakultě UK. Roku 1991 spoluzaložila Gerontologické centrum v Praze 8, které dosud vede, v roce 1997 se podílela na založení České alzheimerovské společnosti a od roku 2007 je předsedkyní Gerontologické a geriatrické společnosti České lékařské společnosti JEP[1]. Působí jako proděkanka pro zahraniční vztahy UK FHS, zakladatelka Centra pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče (CELLO ILC CZ), odborný garant Studií dlouhověkosti na FHS UK a jako hostující profesorka na University of the West of Scotland. Titul PhD. obhájila v oboru sociálního lékařství a habilitovala se v oboru sociální antropologie. Vedla řadu výzkumných projektů v oblasti gerontologie a publikovala několik odborných prací v ČR i v zahraničí.[2]

V září 2020 obdržela čestné občanství MČ Praha 8[3]. V roce 2021 začala spolupracovat s Pirátskou stranou jako konzultantka pro oblast gerontologie a dlouhověkosti[4]. V červnu 2021 schválila sněmovna návrh nominace na udělení Medaile za zásluhy[5].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. [1]
  2. Životopis na Databazeknih.cz
  3. MČ Praha 8: Aktuality z městské části - Tři osobnosti převzaly Čestné občanství Prahy 8. www.praha8.cz [online]. [cit. 2021-06-03]. Dostupné online. 
  4. Lidé. Senioři na palubě [online]. [cit. 2021-06-03]. Dostupné online. 
  5. STRANA, Česká pirátská. Sněmovna schválila šest kandidátů Pirátů na státní vyznamenání. www.pirati.cz [online]. [cit. 2021-06-03]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Iva Holmerová, Božena Jurašková, Květuše Zikmundová: Vybrané kapitoly z gerontologie. Praha 2003
  • Roman Jirák – Iva Holmerová – Claudia Borzová, Demence a jiné poruchy paměti: komunikace a každodenní péče. Praha: Grada 2009
  • Veleta – Holmerová, Introduction to dance therapy for seniors. Praha: CAS 2004
  • Jitka Suchá, Iva Holmerová, Eva Jarolímová: Péče o pacienty s kognitivní poruchou. Gerontologické centrum Praha 2007
  • Iva Holmerová: Průvodce vyšším věkem - manuál pro seniory a jejich pečovatele. Mladá fronta Praha 2014

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]