Isercie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Isertia)
Jak číst taxoboxIsercie
alternativní popis obrázku chybí
Isertia haenkeana
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhořcotvaré (Gentianales)
Čeleďmořenovité (Rubiaceae)
Rodisercie (Isertia)
Schreb., 1789
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Isercie[1] (Isertia) je rod rostlin z čeledi mořenovité. Jsou to stromy a keře s jednoduchými listy a nápadnými, bílými, žlutými až červenými trubkovitými květy. Plodem je bobule nebo peckovice. Rod zahrnuje 14 druhů a je rozšířen v Latinské Americe. Isercie mají význam zejména v tradiční medicíně, některé druhy se v tropech pěstují i jako okrasné dřeviny.

Detail květů Isertia haenkeana

Popis[editovat | editovat zdroj]

Isercie jsou otrněné keře a stromy s jednoduchými listy, dorůstající výšky až 25 metrů (I. pittieri). Listy jsou řapíkaté, vstřícné nebo ve trojčetných přeslenech. Palisty jsou buď intrapetiolární a mělce až hluboce dvoulaločné nebo interpetiolární a téměř volné. Květy jsou velké, vonné, nápadné, ve vrcholových, latovitých nebo hroznovitých květenstvích. Kalich je uťatý nebo zakončený 4 až 6 laloky. Koruna je bílá, žlutá, oranžová nebo červená, trubkovitě nálevkovitá až řepicovitá, zakončená 5 nebo 6 laloky, uvnitř a někdy i na lalocích chlupatá. Tyčinek je 4 až 7 a jsou přirostlé v horní polovině korunní trubky, zanořené nebo vyčnívající. Semeník obsahuje 2 až 6 komůrek s mnoha vajíčky. Plodem je kulovitá, dužnatá bobule nebo peckovice. Plody jsou červené, purpurové nebo černé.[2][3]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod isercie zahrnuje 14 druhů. Je rozšířen v Latinské Americe od Střední Ameriky po Bolívii a na některých Karibských ostrovech.[4]

Rostliny typicky rostou v sekundárních a narušených lesích. Vyskytují se v nížinách i v montánních lesích. V Andách vystupují až do nadmořských výšek okolo 1800 metrů.[3]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Isertia je v rámci čeledi mořenovité řazen do podčeledi Cinchonoideae a tribu Isertieae. Nejblíže příbuzné rody jsou Ecpoma, Kerianthera, Mycetia a Sabicea.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Kůra Isertia hypoleuca je v Latinské Americe používána při léčení malárie, nálev z listů při horečkách. Pěstuje se také jako okrasný keř a vysazuje při zalesňování narušených oblastí.[5] Odvar z listů I. coccinea slouží při ošetřování otoků, kůra ke snižování horečky.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  2. BERRY, P.E. et al. Flora of the Venezuelan Guayana (vol. VIII). Missouri: Timber Press, 2004. ISBN 1-930723-36-9. (anglicky) 
  3. a b BOOM, Brian M. A revision of Isertia (Isertieae: Rubiaceae). Brittonia. 1984, čís. 36(4). 
  4. HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2016. Dostupné online. (anglicky) 
  5. GRANDTNER, M.M.; CHEVRETTE, Julien. Dictionary of trees. Volume 2. South America. [s.l.]: Elsevier, 2014. ISBN 978-0-12-396490-8. (anglicky) 
  6. DE FILIPPS, Robert A.; MAINA, Shirley L.; CREPIN, Juliette. Medicinal plants of the Guianas (Guyana, Surinam, French Guiana). [s.l.]: Smithsonian National Museum of Natural History, 2004. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]