Hradišťský vrch (rozhledna)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hradišťský vrch
Rozhledna Hradišťský vrch
Rozhledna Hradišťský vrch
Základní informace
Konstrukcedřevěná věž
Kóta paty779 m n. m.
Rok vzniku2018
StátČeskoČesko Česko
KrajJihočeský kraj
Souřadnice
Map
Technické informace
Výška stavby28 m
Počet schodů149
Stavfunkční
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozhledna Hradišťský vrch je 28 metrů vysoká dřevěná rozhledna na vrcholu Hradišťského vrchu (780 m) v Novohradském podhůří na území města Kaplice. V blízkosti rozhledny se rozprostírá areál pravěkého hradiště Hradec.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Město Kaplice usilovalo o výstavbu rozhledny řadu let. Nejprve bylo uvažováno o lokalitě Suchého vrchu (591 m) v blízkosti města. Vedení města pak zaujalo provedení rozhledny v jihomoravských Židlochovicích, nazvané Akátová věž, která v letech 2009 a 2010 získala tři ocenění.[1] Proto se vedení Kaplice rozhodlo oslovit autora Akátové věže Pavla Juru. Pavel Jura na jaře 2013 představil kaplickým zastupitelům návrh rozhledny na Hradišťském vrchu.[2] S výstavbou se začalo až v roce 2018 a rozhledna byla slavnostně otevřena 23. března 2019.[3]

Technické parametry[editovat | editovat zdroj]

Rozhledna má výšku 28 m a válcovitý tvar s přečnívajícími trámy symbolizujícími jehličnatý strom se zaschlými ulámanými spodními větvemi či zapletené příbytky z dob Keltů. Stavebním materiálem je modřínové dřevo. Obvodový plášť rozhledny je tvořen pentagramem z trámů, které jsou navzájem pootočené. Rohy pentagramů jsou spojené stojkami a pro lepší tuhost vyztuženy tyčemi z oceli. Použití pentagramu bylo rovněž symbolické s odkazem na pětilistou růži ve znaku Rožmberků.[2]

Výhled[editovat | editovat zdroj]

Z rozhledny jsou za jasného počasí dobře viditelné Alpy, směrem k Lipensku Plechý, Vítkův kámen, Kleť a směrem do vnitrozemí Českobudějovická pánev, Novohradské hory a Slepičí hory v Soběnovské vrchovině.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CHYBÍK, Josef. Dřevo nejen jako stavební materiál. stavba.tzb-info.cz [online]. 2012-07-08. Dostupné online. 
  2. a b KYSELOVÁ, Zuzana. Kapličtí plánují postavit novou rozhlednu z modřínového dřeva. Českokrumlovský deník [online]. 2013-04-15. Dostupné online. 
  3. KYSELOVÁ, Zuzana. U Kaplice otevřeli novou rozhlednu. Stála přes 12 milionů korun. Deník.cz [online]. 2019-03-25. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]