Hrabě Lewicki

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Erb hrabat Lewickich

Hrabě Lewicki byl polský hrabě, který se uděloval zároveň s erbem. V Haličském království šlo o verzi polského erbu Rogala.

Popis erbu[editovat | editovat zdroj]

Popis byl vytvořen v souladu s klasickými pravidly pro blason, tedy v heraldice užívaný formální slovní popis znaku (erbu).

Štít je rozdělen svisle na dvě části, pravé pole (z pohledu štítonoše) je červené, levé stříbrné. V levém poli se nachází hnědý zkroucený buvolí roh, pravé pole štítu obsahuje jelení paroh přirozené barvy. Nad štítem je umístěna hraběcí koruna a jako klenot dvě přilby. Přilba na pravé straně klenotu obsahuje černého dvouhlavého orla s červenou císařskou korunou a s nápisem I.II. (Josef II.) na prsou, přilba na levé straně má nad helmicí buvolí a jelení paroh ve stejné poloze jako jsou na štítu, obě přilby jsou na prsou ozdobeny zlatým šperkem. Přikryvadla na obou přilbách jsou červená se stříbrným lemováním.

Udělení erbu[editovat | editovat zdroj]

Erb byl udělen[kým?] 11. října 1783 Samuelu Vojtěchovi (Wojciechovi) Lewickému společně s titulem hrabě v Haliči a predikátem hoch- und wohlgeboren (vysoce urozený). Základem pro udělení predikátu byl patent z roku 1775, nález komise složené ze zástupců šlechty (Komisją Magnatów) a zapsané pozemkové vlastnictví.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lewicki Hrabia na polské Wikipedii.


Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • GÓRZYŃSKI, Sławomir. Arystokracja polska w Galicji: studium heraldyczno-genealogiczne. Varšava: DiG, 2009. 434 s. ISBN 978-83-7181-597-3. S. 232–233. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Polský erb Rogala