Hotel Bavor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hotel Bavor
Poloha
AdresaNa Ohradě 31, Strakonice, Strakonice, ČeskoČesko Česko
UliceNa Ohradě
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hotel Bavor, dnes také jako Hotel Amber Bavor je název pro hotel ve Strakonicích. Nachází se na adrese Na Ohradě 31, na břehu řeky Otavy, v blízkosti bývalého obchodního domu Prior.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Hotel má podobu věžového domu. Postaven byl jako panelový dům. Objekt má celkem osm pater, v nejvyšším se nachází terasa. Nápadné bylo rozčlenění jednotlivých panelů a barevná kombinace tmavě hnědé a bílé barvy na fasádě. Budova se stala rychle jednou z dominant Strakonic.

Přízemí hotelu je obloženo kabřincovou dlažbou. Nápadné jsou sešikmené prvky nad úrovní přízemí. Vchod k hotelu je zakryt prosklenou střechou a okolo hotelu se nachází kulové lampy typické pro přelom 80. a 90. let 20. století.

Hotel má kapacitu 77 pokojů a 133 lůžek, 49 pokojů je dvoulůžkových, 21 jednolůžkových a 7 apartmánů. Součástí hotelu byl také velký sál, dále restaurace, bar a kavárna.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Příprava výstavby hotelu byla zahájena v roce 1986.[1] Stavební práce byly zahájeny o rok později a hotel byl slavnostně dokončen a otevřen dne 24. května 1991.[1] Původně se měl jmenovat podle města Mozyr v jižním Bělorusku, ale v souvislosti s politickými změnami v listopadu 1989 byl přejmenován na Hotel Bavor.[2] Běloruské město bylo zvoleno proto, že tehdy bylo partnerským městem Strakonic. Jednat se mělo o velmi moderní ubytovací zařízení, které mělo ve Strakonicích zajistit nejvyšší úroveň ubytování.

Hotel byl provozován jako čtyřhvězdičkový, a v 90. letech 20. století si získal ve Strakonicích jistý věhlas. V roce 1997 se jeho vlastníkem stala společnost Amber Hotels.[1] Po nějaké době se stal hotelem tříhvězdičkovým. Interiéry byly později modernizovány, hotel byl nicméně v roce 2013 uzavřen. Ještě v témže roce se v objektu uskutečnilo cvičení složek integrovaného záchranného systému.[1] V provozu zůstal pouze hotelový bar. Okolí hotelu začalo postupně pustnout.[3]

Důvodem pro uzavření hotelu byl jeho technický stav a nutnost rekonstrukce, ke které ovšem nedošlo.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Po čtyřiadvaceti letech zbyl ze slávy jen prach. strakonicky.denik.cz [online]. [cit. 2023-11-12]. Dostupné online. 
  2. ŠKOTKO, Petr. Hotel Bavor se měl jmenovat Mozyr. strakonicky.denik.cz [online]. [cit. 2023-11-12]. Dostupné online. 
  3. Dobré časy má hotel Bavor ve Strakonicích za sebou. Co s tím?. www.jcted.cz [online]. [cit. 2023-11-12]. Dostupné online. 
  4. HOKR, Michal. Brownfield a jeho přestavba. České Budějovice, 2020 [cit. 2023-11-12]. bakalářská práce. Vysoká škola technická a ekonomická. Vedoucí práce Zuzana Kramářová. s. 13.