Historický archiv 31. leden Vranje

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Budova Pašova konaku, kde archiv dříve sídlil.

Historický archiv 31. leden Vranje (srbsky Историјски архив 31. јануар Врање) je kulturní instituce všeobecného významu, která se věnuje ochraně, uspořádání a archivování na území Pčinjského okruhu v Srbsku. Působí v areálu místního kulturního centra.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Archiv byl ustanoven na zasedání Srezové rady (srbsky Sresko veće) a Rady výrobců dne 31. března 1962. Svoji činnost zahájil k 1. listopadu téhož roku. Archiv shromažďuje celou řadu materiálů v této jižní části země. Působnost měl nejprve kromě Vranje i pro města Vladičin Han, Vranjska Banja, Bujanovac, Bosilegrad, Preševo, Surdulica[1] a další. Sídlil v budově bývalého gymnázia (Pašův konak), a to od roku 1963 až do roku 1971.

Do roku 1971 působil pod názvem Městský státní archiv (srbsky Gradski državni arhiv) a od té doby měl víceméně současný název; datum 31. ledna bylo doplněno roku 1979. V roce 1986 byl pro vranjský historický archiv vybudován depozitář. V roce 2003 získal ocenění Zlatý archiv za přínos zachování srbského dědictví.

Archiválie[editovat | editovat zdroj]

Historický archiv ve Vranje disponuje 280 fondy písemností, které jsou původem od místních samospráv, soudů a dalších organizací, jako např. i z kláštera Prohor Pčinjski. Nejstarší dokument je z roku 1858. Většina fondů je však z druhé poloviny 20. století.

V rámci archivu působí rovněž i knihovna, jejíž fond čítá celou řadu knih. Nejstarší z nich je z roku 1879.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CVETKOVIĆ, Slobodanka. Razvoj arhivske službe u Srbi ji u drugoj polovini 20. veka. In: Atlanti. [s.l.]: [s.n.], 2013. S. 218. (srbština)