High Plains

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
High Plains
Vysoké roviny
High Plains, Oklahoma
High Plains, Oklahoma

Nejvyšší bod2 377 m n. m.
Rozloha450 700 km²

Nadřazená jednotkaVelké roviny
Sousední
jednotky
Skalnaté hory, Llano Estacado

SvětadílSeverní Amerika
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
25 - Vysoké roviny
25 - Vysoké roviny
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

High Plains (česky Vysoké roviny) jsou rozsáhlé roviny (rovná krajina) ve střední části Spojených států amerických. Rozkládají se na jihovýchodě státu Wyoming, jihozápadě Jižní Dakoty, v západní části Nebrasky, východní části Colorada, na západě Kansasu, severozápadě Oklahomy a Texasu a na východě Nového Mexika. Zaujímají plochu okolo 450 000 km2. Vysoké roviny jsou součásti Velkých rovin, tvoří jejich západní část.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Leží východně od Skalnatých hor, kde dosahují nejvyšší nadmořské výšky téměř 2 400 m, a směrem k východu postupně klesají až k 350 m.[1]

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Povrch tvoří zbytky třetihorních fluviálních rovin. Postupnou erozí dostaly Vysoké roviny odlišný charakter od svého okolí a staly samostatnou fyzicko-geografickou oblastí.[2]

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Vysoké roviny jsou považované za typickou krajinu pro Velké roviny. Dokonale rovinatá krajina, travnaté porosty,[2] místy stromové juky. Oblast je zemědělsky využívaná, pěstuje se zde především pšenice, kukuřice a slunečnice.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. High Plains Water-Level Monitoring Study [online]. Department of the Interior. U.S. Geological Survey, rev. 2014 [cit. 2017-04-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b VOTÝPKA, Jan a JANOUŠOVÁ, Jaroslava: Severní Amerika. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1987, 420 s. S. 144.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]