Her Majesty

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Her Majesty je píseň britské hudební skupiny The Beatles. Jako autoři jsou uvedeni John Lennon a Paul McCartney, píseň je však samostatným dílem Paula McCartneyho.

Nástrojové obsazení[editovat | editovat zdroj]

Na nahrávce jsou dále slyšet další nástroje ostatních členů skupiny, které pocházejí ze závěrečného akordu písně Mean Mr Mustard.

Nahrávací frekvence[editovat | editovat zdroj]

Píseň byla zkoušena na frekvencích pro film Let It Be během ledna 1969, ale neobjevila se v něm.

Finální nahrávka vznikla 2. července 1969 během frekvencí pro album Abbey Road. McCartney se do nahrávacího studia EMI Abbey Road dostavil dříve než ostatní a pořídil tři záznamy písně, pro finální verzi byl použit poslední z nich. McCartney se nejprve rozhodl nahrávku zařadit na druhou stranu LP Abbey Road mezi písně Mean Mr Mustard a Polythene Pam. Při mixáži alba 30. července 1969 McCartney požádal zvukaře Johna Kurlandera, aby píseň z alba vystřihl a zahodil. Ten měl ale od EMI pokyn neničit nic, co kdy Beatles nahrají. Kus pásky s písní tedy z alba sice vystřihl, ale přilepil ho na konec druhé strany a od původně poslední písně The End ho oddělil 20 sekundami. Když to McCartney druhý den slyšel, rozhodl se, že píseň na albu ponechá.[1] Někteří autoři uvádějí odlišnou délku pauzy, například Antonín Matzner hovoří o 18sekundové.[2]

Hudební stránka[editovat | editovat zdroj]

Doprovod písně je velmi jednoduchý – McCartney se při zpěvu sám doprovází na akustickou kytaru. Výsledná nahrávka je dlouhá 23 sekund a je nejkratší nahrávkou Beatles.

Střih nahrávky je velmi nepřesný. Na začátku zůstal závěrečný akord D-dur z písně Mean Mr Mustard, který byl zamýšlen jako překvapivý spoj mezi oběma skladbami. Na konci písně chybí závěr kytarového doprovodu – poslední tón je slyšet v úvodu Polythene Pam.

Mix nahrávky začíná na pravé straně sterea a pomalu přechází na stranu levou.

Vydání[editovat | editovat zdroj]

Píseň vyšla na albu Abbey Road, ve Velké Británii 26. září 1969 na značce EMI-Apple pod katalogovým číslem PCS 7088, v USA album vyšlo 1. října 1969.

Album bylo vydáno v roce 1987 na CD pod katalogovým číslem 0777 7 46446 2 4.

Vydavatelská práva[editovat | editovat zdroj]

Vydavatelská práva vlastní od roku 1969 společnost Northern Songs Ltd.

Ukázka textu[editovat | editovat zdroj]

Her majesty's pretty nice girl / but she doesn't have a lot to say. / Her majesty's pretty nice girl / but she changes from day to day.

Český překlad[editovat | editovat zdroj]

Její Veličenstvo je moc hezká dívka, / ale nemá mnoho co říct. / Její Veličenstvo je moc hezká dívka, / ale ze dne na den se mění.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ian McDONALD - Revolution In The Head, český překlad „Revoluce v hlavě“, Volvox Globator 1997, ISBN 80-7207-023-1, str. 287
  2. Antonín MATZNER - Beatles - Výpověď o jedné generaci, Mladá fronta 1987, str. 253, 1. odstavec

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]