Hanna Chrzanowska

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavená
Hanna Chrzanowska, OblSB
Fotografie
Fotografie
laička
Narození7. října 1902
Varšava, Polsko
Úmrtí29. dubna 1973 (ve věku 70 let)
Krakov
Příčina úmrtírakovina
Svátek29. dubna
Místo pohřbeníSaint Nicholas church in Kraków
Státní občanstvíPolsko
ŘádŘád svatého Benedikta
Vyznáníkatolická církev
Blahořečena28. dubna 2018, Krakov, Angelo Amato
Uctívána církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Atributyzdravotnický oděv
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Blahoslavená Hanna Helena Chrzanowska (7. října 1902 Varšava29. dubna 1973 Krakov) byla polská římskokatolická laička, zdravotní sestra a členka Oblátů svatého Benedikta. Katolická církev ji uctívá jako blahoslavenou.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se 7. října 1902 ve Varšavě v rodině univerzitního profesora Ignacy Chrzanowského a jeho manželky Wandy, rozené Szlenkierové.

Navštěvovala uršulinskou střední školu a během studia pomáhala zraněným vojákům Říjnové revoluce. Roku 1920 začala ve Varšavě studovat zdravotnickou školu a díky stipendiu mohla ve vzdělávání pokračovat ve Francii, kde též pracovala s členy Amerického Červeného kříže. Po ukončení studia se stala zdravotní sestrou a vrátila se do své země.

V letech 1926–1929 byla instruktorkou univerzitní školy pro zdravotní sestry a hygieniky v Krakově. Poté deset let v řadě pracovala jako editorka měsíčníku Sestry Polska. Roku 1937 začala pracovat v Asociaci polských sester a později se stala Oblátkou svatého Benedikta (třetí řád).

Během druhé světové války ztratila otce v koncentračním táboře. V tomto období zorganizovala skupinu sester pro domácí péči ve Varšavě, které se staraly o válečné uprchlíky. Po válce se stala nadřízenou tohoto společenství. Působila také jako ředitelka školy pro psychiatrické sestry v Kobierzyně. Po jejím uzavření komunisty se starala o chudé ve své farnosti.

Zemřela na rakovinu 29. dubna 1973 v Krakově.

Proces blahořečení[editovat | editovat zdroj]

Proces blahořečení byl zahájen 28. dubna 1997 v arcidiecézi Krakov. Dne 30. září 2015 uznal papež František její hrdinské ctnosti.

Dne 7. července 2017 uznal papež zázrak na její přímluvu. Blahořečena byla 28. dubna 2018.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]