Halda dolu Paskov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Halda dolu Paskov

Vrchol300 m
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříOstravská pánev
Obec
Okres
Kraj
Řepiště
Okres Frýdek-Místek
Moravskoslezský kraj
Souřadnice
HorninaČerné uhlí
PovodíOstravice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Halda dolu Paskov, nazývaná také halda v Řepištích, je halda černouhelného dolu Paskov na území obce Řepiště v okrese Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji. Řepištích. Vrchol lidskou činností navýšeného kopce má nadmořskou výšku 300 m. Geograficky se nachází na pravém břehu řeky Ostravice v nížině Ostravská pánev ve Slezsku.[1][2]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Halda dolu Paskov je tedy antropogenní kopec vzniklý jednak dovozem hlušiny z dolu Paskov a také rekultivací. Je to již z podstatné části „zelený“ kopec, který je z velké části porostlý stromy a travinami. Halda je soukromým majetkem. Protože je v okolním prostoru „osamocená“, umožňuje poměrně kvalitní výhledy především na Moravskoslezské Beskydy, Podbeskydskou pahorkatinu, Ostravskou pánev, Frýdecko-Místecko a Ostravsko. Hlušina byla na haldu dopravována v letech 1972 až 2017 pásovým dopravníkem po hlušinovém mostě délky cca 0,8 km z dnes již neexistující úpravny Dolu Paskov, která se nacházela na opačné straně řeky Ostravice. Pod haldou vedou cyklostezky kolem řeky Ostravice.[1][3] Hlušina z haldy byla částečně odtěžena a použita na stavbu dálnice D47.[4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b S.R.O, Turistika cz. Halda v Paskově - výhled do kraje. www.turistika.cz [online]. [cit. 2023-04-22]. Dostupné online. 
  2. Paskovská halda (300 m n.m.). Vrcholovka.cz [online]. [cit. 2023-04-22]. Dostupné online. 
  3. LUKSZA, Radek. Bourání hlušinového mostu nad tratí Ostrava - Beskydy, byl v havarijním stavu. Moravskoslezský deník. 2021-10-08. Dostupné online [cit. 2023-04-22]. 
  4. ŠTEFEK, Petr. Přeprava hlušiny na stavbu dálnice D47 z haldy dolu Paskov. Stránky přátel železnic [online]. Červenec 2004 [cit. 2023-04-23]. Dostupné online.