Hřbitov v Boleticích nad Labem

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hřbitov Boletice nad Labem
Pohled do prostoru boletického hřbitova.
Pohled do prostoru boletického hřbitova.
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký
OkresDěčín
ObecDěčín-Boletice nad Labem
Zeměpisné souřadnice
Map
Specifikace
Výstavba2. polovina 19. století
Odkazy
Oficiální webhttp://www.decin.cz/tag/hrbitovy/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hřbitov v Boleticích nad Labem je jedním ze hřbitovů v Děčíně. Nachází se na samotě v lese nad místní částí Boletice nad Labem. Od zástavby samotných Boletic je vzdálen přibližně tři čtvrtě kilometru.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původním pohřebištěm pro obyvatele Boletic byl hřbitov u kostela sv. Vavřince v nedalekých Nebočadech, kam Boletice dodnes přísluší farní správou.[1] V souvislosti s prudkým industriálním rozvojem Boletic ve druhé půli 19. století byl zřízen samostatný místní hřbitov, založený (zřejmě i v důsledku hygienických ohledů) v poměrně značné vzdálenosti od obecní zástavby. Přibližně ve stejné době přestal být používán starý, historický hřbitov u nebočadského kostela, takže v Boleticích začali být pohřbíváni i nebočadští obyvatelé. Pohřbívání přímo v Nebočadech bylo obnoveno až koncem 20. století.[pozn. 1] Na rok 2019 bylo navrženo zpevnění přístupové cesty k boletickému hřbitovu od zastávky MHD a úprava parkovacích míst před ním. Návrh však nebyl realizován.[3] Hřbitov je od svého založení stále používán k pohřbům.

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Hřbitov se rozkládá v mírném svahu nad Boleticemi nad Labem při cestě na Lesnou a Velkou Veleň. Má půdorys nepravidelného obdélníka. Ohrazení hřbitova je z menší části vyzděno z cihelných plotových tvárnic (celá západní a část severní a jižní zdi, zděná část severní zdi končí u budovy někdejší márnice). Zbytek hřbitova je ohrazen prostým dřevěným plaňkovým plotem. V západní zdi je hřbitov přístupný širokou průjezdní branou, v severozápadním nároží je pak malá branka pro pěší. Po obvodu hřbitova je dochována řada nákladných, výlučně německojazyčných náhrobků, které jsou však zpustlé a neudržované. Další větší, propracovanější náhrobky se nacházejí jednotlivě v centrální části hřbitova, řada z nich je poškozena, menší německé náhrobky jsou v řadě případů vyvráceny na zemi. Ve spodní části hřbitova jsou pak novější hroby s českými nápisy (několik novějších českých hrobů se nachází jednotlivě i mezi staršími německými hroby porůznu na ploše hřbitova). Nachází se zde také společný hrob několika příslušníků Rudé armády.[4] V samostatném hrobě je pohřben válečný veterán Josef Šešvak, který pocházel z Ukrajiny a po válce se zde zřejmě usadil († 1966) a za kterým sem zřejmě přišli také jeho příbuzní.[pozn. 2][4] V horní části hřbitova, sousedící s lesem, je ještě poměrně velká plocha pohřebiště nevyužita. V prostoru hřbitova není žádná sakrální stavba (hřbitovní kaple, nebo kaplová hrobka), nenachází se zde, na rozdíl od většiny historických hřbitovů, ani hlavní hřbitovní kříž.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Tehdy byl v prostoru za již nepoužívaným starým nebočadským hřbitovem zřízen hřbitov nový (kde jsou však pouze urnové hroby a není zde možnost pohřbu v rakvi do země, na boletickém hřbitově jsou rakvové pohřby do země stále možné[2]).
  2. Ve stejném hrobě jsou pohřbeny další dvě osoby s evidentně ukrajinskými jmény.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Katalog litoměřické diecéze: Děčín XXXII–Boletice nad Labem. Dostupné online.
  2. Magistrát města Děčín: Řád veřejného pohřebiště města Děčín. Dostupné online.
  3. Tvoříme Děčín: Hřbitov Boletice – zpevnění přístupové cesty pro chodce a zpevnění místa na parkování pro návštěvníky hřbitova. Dostupné online.
  4. a b c Spolek pro vojenská pietní místa, Boletice nad Labem, Kamenná, hřbitov. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]