Hřbitov sovětských válečných zajatců (Adolfovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hřbitov sovětských válečných zajatců
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
ObecAdolfovice
Zeměpisné souřadnice
Map
Odkazy
Kód památky23296/8-2186 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hřbitov sovětských válečných zajatců v Adolfovicích (nazývaný také Lesní hřbitov Rudohoří) se nachází v údolí potoka Bystrého v části obce Bělá pod Pradědem v okrese Jeseník. Hřbitov je kulturní památkou ČR[1] a je veden v centrální evidenci válečných hrobů pod CZE-7102-07161.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V období druhé světové války byl v Adolfovicích pod Keprníkem v údolí potoka Bystrého (údolí Keprnického potoka a Rudohorského potoka) zřízen vojenský zajatecký tábor Rudohoří (Vietseifen). Zajatci pracovali v lesích. Z tábora, ve kterém bylo až na sto sovětských zajatců, zbyly pouze základy. V jeho blízkosti se nachází původně Hřbitov sovětských válečných zajatců, kteří zahynuli v období 29. října 194119. února 1942 na následky špatné stravy a epidemie skvrnitého tyfu. Po skončení války tábor sloužil jako internační pro vysídlené německé občany. V srpnu 1945 byli v blízkosti hřbitova pohřbeni němečtí občané, kteří v internačním táboře zemřeli.[3]

Hřbitov sovětských válečných zajatců byl zřízen v roce 1960. V roce 2003 došlo k rekonstrukci úpravě hřbitova s myšlenkou vzniku hřbitova Usmíření a sjednocení národů.[4][2] Rekonstrukci zabezpečil státní podnik Lesy ČR, Lesní správou Jeseník. Náklady na rekonstrukci přesáhly přes půl milionu korun.[5] Později provádělo rekonstrukci také Rusko.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Původně byl zřízen oplocený hřbitov, v jehož zadní části byl centrální památník s ruským nápisem a před ním symetricky ve čtyřech řadách bylo 36 hrobových míst. Jména pohřbených zajatců byla uvedena na památníčcích.[6] Po rekonstrukci v roce 2003 byly vpravo od centrálního památníku umístěny pomníčky sovětských zajatců a vlevo bylo přesunuto devět pomníčků německých občanů z původního místa pohřbení.[4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-01-18]. Identifikátor záznamu 134292 : hřbitov sovětských válečných zajatců. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b Hřbitov zajatců Rudé armády | Spolek pro vojenská pietní místa. www.vets.cz [online]. [cit. 2019-01-18]. Dostupné online. 
  3. Bělá pod Pradědem: Zajímavé odkazy: Mikroregion Jesenicko. www.jesenicko.org [online]. [cit. 2019-01-18]. Dostupné online. 
  4. a b Bělá pod Pradědem - Památky a zajímavosti. www.mistopisy.cz [online]. [cit. 2019-01-18]. Dostupné online. 
  5. Lesní hřbitov Rudohoří - Bělá pod Pradědem, Domašov | Tourism Jeseniky - Touristic attractions. www.jeseniky.net [online]. [cit. 2019-01-18]. Dostupné online. 
  6. Detail dokumentu - G0275471. iispp.npu.cz [online]. [cit. 2019-01-18]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]