Gustav Adolf Lenk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gustav Adolf Lenk
Narození15. října 1903
Mnichov
Úmrtí1987 (ve věku 83–84 let)
Politická stranaNárodně socialistická německá dělnická strana
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Gustav Adolf Lenk (15. října 1903 Mnichov1987) byl německý politický aktivista, zakladatel Svazu mládeže nacistické strany, předchůdce Hitlerjugend.

Raný život[editovat | editovat zdroj]

Lenk byl vyučený leštič klavírů. 12. září 1920 se spolu s otcem zúčastnil schůze nacionálně-socialistické strany v Mnichově, kde měl projev Adolf Hitler . Myšlenkou nacismu byl uchvácen, ale protože v 17 letech nemohl vstoupit do této strany, požádal, zda by mohl založit mládežnickou organizaci, která by byla spojena s NSDAP a vychovávala budoucí členy strany a vojáky.[1] Myšlenka mnohé zaujala a svolili k jejímu založení.

Když Adolf Hitler, tehdejší předseda strany, v projevu v prosinci 1921 mimochodem zmínil možnost založení mládežnické organizace, Lenk, již člen strany, se ke své myšlence opět vrátil. V březnu 1922 vyšel ve stranických novinách z Hitlerovy iniciativy Völkischer Beobachter. Zakládající schůze Svazu mládeže se odehrála 13. května 1922 v mnichovském Bürgerbräukelleru, kde Lenk vystoupil jako vedoucí mládeže spolu s Adolfem Hitlerem jako řečníkem. Ze začátku pouze v Mnichově, v roce 1922 se stále zakládaly další místní skupiny po Bavorsku a středním Německu. Svaz začal vydávat vlastní noviny.

Německé hnutí mládeže[editovat | editovat zdroj]

Po neúspěšném Pivním puči v listopadu 1923 byla Liga mládeže v Německu (stejně jako strana) zakázána. Lenk tedy spolek přejmenoval na Vlastenecké sdružení mládeže Velkého Německa. Německé úřady toto sdružení rozpustilo, protože se domnívaly, že jde pouze o nový název pro nacistický svaz mládeže stále podporující nacismus[2] a Gustava Lenka uvěznily. Ten po propuštění ihned založil skupinu Hnutí velkoněmecké mládeže. V následujícím období byl znovu zatčen a poslán do věznice Landsbergu, odkud byl v prosinci 1924 propuštěn v téměř stejné době jako Adolf Hitler, který po propuštění znovu založil Nacistickou stranu. Gustav Lenk o spolupráci s Hitlerem váhal, Hitler se prohlásil za nezpochybnitelného vůdce Národně socialistické německé dělnické strany, proto Gustav Lenk založil novou nacionalistickou mládežnickou organizaci, která nebyla spojena s Hitlerem. V reakci na to se rozšířily fámy, že Gustav Lenk je zrádce, který se zprotivil národu. To vedlo k Lenkově odstranění z německých mládežnických hnutí. Jeho nástupcem se stal Kurt Gruber, ale do práce nebyl tak zapálen.[2] Po založení Hitlerjugend v roce 1926 strana již Lenkovu organizaci jako předchůdce neuznávala.

Po hnutí mládeže[editovat | editovat zdroj]

V březnu 1932 se Gustav Lenk znovu stal aktivním členem SA. V roce 1941 byl z vedení SA vyloučen, protože nesprávně přijal „Krvavý řád“. Nová žádost o členství byla neúspěšná. Dále už jeho kariera nepokračovala.

Smrt[editovat | editovat zdroj]

Datum úmrtí Gustava Lenka není známé. Jedinou informací je, že k jeho úmrtí došlo někdy v roce 1987. Není známé ani místo úmrtí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gustav Adolf Lenk na anglické Wikipedii.

  1. Jugendbund der NSDAP - DFG-Viewer S.71 [online]. [cit. 2024-04-23]. Dostupné online. (německy) 
  2. a b The History Place - Hitler Youth: Road to Power 1923-1933. www.historyplace.com [online]. [cit. 2024-04-23]. Dostupné online. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LEWIS, Brenda Ralph. Hitler youth: the Hitlerjugend in war and peace, 1933-1945. Osceola, WI: MBI Pub ISBN 9780760309469. (anglicky) 
  • KOCH, Hannsjoachim Wolfgang. The Hitler Youth: origins and development 1922-1945. New York: Cooper Square Press ISBN 9780815410843. (německy)