Goran Vuković

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Goran Vuković
Narození1959
Bělehrad
Úmrtí12. prosince 1994 (ve věku 34–35 let)
Srbská republika
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Goran Vuković (v srbské cyrilici Горан Вуковић; přezdívkou Мајмун/Majmun – doslova Opice 1959, Bělehrad, Jugoslávie12. prosince 1994, Bělehrad, Svazová republika Jugoslávie) byl srbský mafián.

Svoji přezdívku získal díky zdatnému lezení po budovách[1], kterému se věnoval během raných let zločinecké činnosti. Přestože strávil značnou část svého života v Německu, byl považován za člena Voždovackého gangu. Reputaci získal díky vraždě bosse srbské mafie v Německu, Ljubomira Magaše, ke které došlo v listopadu 1986 před budovou místního soudu ve Frankfurtu nad Mohanem.

Vuković byl následně 5 let vězněn; po odpykání trestu se vrátil do Jugoslávie, kde přežil celkem pět pokusů o atentát. Kvůli zabití bývalého bosse jugoslávského podsvětí si nadělal značné množství nepřátel. Útočníci se pokusili Vukovićovi vzít život různými způsoby, včetně vypálení protitankové střely na jeho automobil.[2] V prosinci 1994 byl zabit pětadvaceti výstřely po odchodu z bělehradské restaurace. Sám Vuković se domníval, že byl zabit proto, že otevřeně mluvil o obchodu s drogami v jugoslávské policii. Byl toho názoru, že tehdejší politické vedení země mělo seznam zločinců k likvidaci, na němž se nacházelo jeho jméno.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na portálu b92.net (srbsky)
  2. a b LEBOR, Adam. Milosevic: A Biography. Yale: Yale University Press, 2004. 412 s. Dostupné online. ISBN 978-0300194487. S. 217. (angličtina)