František Balák

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
JUDr. František Balák
Narození31. srpna 1949 (74 let) nebo 1949 (74–75 let)
Alma materPrávnická fakulta Univerzity Karlovy
Povolánísoudce
Politická stranaKomunistická strana Československa
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

František Balák (* 31. srpna 1949[1]) je bývalý soudce Nejvyššího soudu České republiky. Je uznávaným odborníkem v oblasti občanského práva, zejména v otázkách vlastnictví.

Život[editovat | editovat zdroj]

Absolvoval Právnickou fakultu UK v Praze, poté zamířil do justice. Od roku 1973 byl soudcem strakonického okresního soudu a zaměřil se na občanskoprávní agendu. Soudcem českobudějovického krajského soudu byl zvolen roku 1979 a později se zde stal předsedou občanskoprávního odvolacího senátu. V roce 1983 vykonal stáž u republikového Nejvyššího soudu, ale nabízenou pozici soudce u tohoto soudu tehdy nepřijal.[2] Až roku 1991 byl po další stáži, i přes dřívější členství v KSČ,[1] jmenován soudcem tehdejšího republikového nejvyššího soudu. V roce 1996 přešel k Nejvyššímu soudu, kde rozhodoval v senátu specializovaném na vlastnické právo. Kromě běžné soudcovské rozhodovací činnosti soustavně pracoval na evidenci judikatury, což vedlo k vydávání Souboru civilních rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu. Publikoval také v mnoha odborných časopisech a spolu s kolegy Věrou Koreckou a Petrem Vojtkem vydali velký komentář občanského zákoníku. Jako předseda senátu se až do roku 2012, kdy z Nejvyššího soudu odešel, významně podílel na celé řadě rozhodnutí, která v otázkách vlastnického práva zásadně ovlivnila právní praxi.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Tisk 202 – návrh na volbu soudců z povolání k soudům v České republice [online]. Praha: Česká národní rada. Dostupné online. 
  2. a b VRCHA, Pavel. Pocta JUDr. Františku Balákovi. Právní rozhledy. 2012, čís. 11, s. 418.