Folknářský potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Folknářský potok
Folknářský potok pod hřbitovem Folknáře.
Folknářský potok pod hřbitovem Folknáře.
Základní informace
Délka tokucca 3,9 km
Plocha povodícca 5 km²
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Ústecký krajFolknářeNové Město (Děčín))
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Ploučnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Folknářský potok je potok (ID toku 10227403)[1] v Ústeckém kraji v Česku. Je dlouhý k ústí přibližně 3,9km, plocha povodí činí asi 5 km². Do Ploučnice ústí v Děčíně jako její pravostranný přítok. Dominantní směr toku je západní.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramení v nadmořské výšce 458 metrů pod Sokolím vrchem v zalesněném údolí u komunikace III. třídy spojující Folknáře a Dobrnou. Po necelém kilometru se západně od pramenu dostává do děčínské čtvrti Folknáře na jejímž konci míjí hřbitov Folknáře a za ním mění svůj směr na jihozápadní. Odtud teče paralelně s Libereckou ulicí. Nakonec vtéká do průmyslové zóny, zde protéká podzemním tunelem a jeho vody se dostávají do Ploučnice v nadmořské výšce 132 metrů nad mořem jako její pravostranný přítok.

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Folknářský potok má pouze 3 přítoky. Dva menší bezejmenné na horním toku nad Folknáři a Kumpoltický potok (ID toku 10225030) na středním toku. Pramení též pod Sokolím vrchem (ale západní svah), odvodňuje část Folknářů, Ludvíkovic a Děčína II (Nové Město). Má podobnou délku, avšak menší plochu povodí a do Folknářského potoka se vlévá pravostranně v Děčíně II.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Centrální evidence vodních toků. eagri.cz [online]. [cit. 2017-08-19]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-04-11. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]