Filipovka (železniční zastávka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Filipovka
Železniční zastávka Filipovka
Železniční zastávka Filipovka
StátČeskoČesko Česko
KrajLiberecký
VesniceFilipovka
Souřadnice
Filipovka
Filipovka
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice547620
Trať037
Nadmořská výška230 m n. m.
V provozu od1875
Dopravní koleje1
Nástupiště (nástupní hrany)1 (1)
Počet cestujících34/pracovní den
15/sobota
10/neděle (2018)[1]
Prodej jízdenekNe
Návazná dopravaNe
Služby ve staniciNe
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Filipovka je jednokolejná železniční zastávka ve stejnojmenné vesnici, která je součástí obce Višňová ve Frýdlantském výběžku na severu České republiky. Zastávkou prochází trať číslo 037 spojující Liberecpolským městem Zawidów.

Popis zastávky[editovat | editovat zdroj]

Nachází se východně od vlastní vesnice, od níž je oddělena silnicí III/0353, loukami a remízkem. Se zmíněnou silnicí je zastávka spojena zpevněnou místní komunikací. Na západní straně kolejiště stojí čekárna chránící čekající při nepříznivém počasí, po jejíž zadní straně protéká k severovýchodu Saňský potok.

Turistické trasy[editovat | editovat zdroj]

Po silnici třetí třídy prochází turistická trasa nazvaná „Pašerácká naučná stezka“ a vede tudy i cyklotrasa číslo 3006. Na křižovatce silnic III/0353 a III/0355, nacházející se jihozápadně od zastávky, je rozcestník turistických tras nazvaný „Filipovka – železniční stanice“, odkud vede žlutě značené trasy západním směrem na rozcestí „Saň“ a na jih k rozcestí „Višňová – železniční stanice“.

Provoz[editovat | editovat zdroj]

Na zastávce zastavují osobní vlaky linky L6 Integrovaného dopravního systému Libereckého kraje Liberec – Frýdlant v Čechách – Černousy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Analýza stavu dopravy na území Libereckého kraje (aktualizace 2019) [online]. Liberecký kraj, 2019 [cit. 2020-05-25]. Kapitola Příloha č. 10: Průměrná frekvence cestujících (nástup + výstup) dle stanic žel. tratí v Libereckém kraji v letech 2002 až 2018. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-05-29. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]