Export–Import Bank of the United States

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Export–Import Bank of the United States
Logo
Logo
Základní údaje
Datum založení2. února 1934
Adresa sídlaWashington, D.C., Spojené státy americké
Charakteristika firmy
Dceřiné společnostiOffice of Inspector General, Export-Import Bank of the United States
Identifikátory
Oficiální webwww.exim.gov
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Export-Import Bank of the United States (EXIM) je oficiální exportní úvěrová agentura federální vlády Spojených států. Banka funguje jako státem plně vlastněná korporace a jejím úkolem je pomáhat při financování a usnadňování amerického vývozu zboží a služeb, zejména když věřitelé ze soukromého sektoru nejsou schopni nebo ochotni poskytnout financování.[1]

Úřadující prezidentka banky Reta Jo Lewis byla potvrzena Senátem 9. února 2022.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Export-Import Bank byla založena v roce 1934 jako Export-Import Bank of Washington příkazem prezidenta Franklina D. Roosevelta. Deklarovaným cílem bylo „pomoci při financování a usnadnit vývoz a dovoz a výměnu komodit mezi Spojenými státy a jinými národy nebo agenturami nebo jejich státními příslušníky“. První transakcí banky byla půjčka 3,8 milionu dolarů Kubě v roce 1935 na nákup amerických stříbrných slitků.

V roce 1945 z ní učinil Kongres nezávislou agenturu v rámci výkonné moci.

Během své existence pomohla Export-Import Bank financovat několik historických projektů, včetně Pan-American Highway, Barma Road a rekonstrukcí po druhé světové válce. Zatímco zastánci tvrdí, že banka umožňuje malým a středním podnikům účastnit se globálního trhu, kritici tvrdí, že zvýhodňuje velké korporace.

Podle federálního zákona musí být EXIM každých čtyři až pět let znovu schválena Kongresem.[3] V prosinci 2019 podepsal prezident Donald Trump zákon, který banku povolil do 31. prosince 2026.[4]

Činnost[editovat | editovat zdroj]

EXIM je vládní agentura, která poskytuje řadu nástrojů určených k podpoře exportu amerického zboží a služeb. Posláním banky je vytvářet a udržovat pracovní místa v USA financováním prodeje vývozu z USA do jiných zemí. EXIM vybavuje americké exportéry a jejich zákazníky nástroji, jako

  • financování kupujících,
  • pojištění exportních úvěrů,
  • přístup k provoznímu kapitálu.

Pravomoci a omezení banky podrobně popisuje charta banky. Platí zásada, že EXIM nesoutěží s věřiteli ze soukromého sektoru, ale spíše poskytuje financování transakcí, které by se jinak neuskutečnily, protože komerční věřitelé buď nejsou schopni nebo ochotni přijmout politické nebo obchodní riziko spojené s obchodem.

Produkty EXIM jsou určeny k podpoře exportního prodeje jakékoli americké exportní společnosti bez ohledu na její velikost. Charta banky stanoví, že EXIM zpřístupňuje „ne méně než 20 %“ své úvěrové pravomoci malým podnikům. Např. ve fiskálním roce 2013 však 76 % hodnoty úvěrů a záruk připadlo 10 nejvýznamnějším příjemcům.

Podobné banky, obecně známé jako exportní úvěrové agentury (ECA), provozuje 60 zahraničních zemí. Vzhledem k tomu, že Spojené státy americké jsou členem Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), provádí EXIM svou činnost v souladu s pravidly a zásadami OECD, jejichž cílem je umožnit vývozcům v různých zemích soutěžit na základě kvality jejich zboží a služeb, nikoli na základě zvýhodněných podmínek financování. Naproti tomu exportní úvěrové agentury zemí, které nejsou členy OECD (zejména Čína, Rusko, Brazílie a Indie), nejsou povinny pravidla OECD dodržovat.[5]

Kanceláře[editovat | editovat zdroj]

Export-Import Bank má sídlo ve Washingtonu D.C. a pobočky v Chicagu, Detroitu, Minneapolis, New Yorku, Miami, Atlantě, Houstonu, McKinney (Dallas), Orange County (Kalifornie), San Diegu, San Franciscu a Seattlu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Export–Import Bank of the United States na anglické Wikipedii.

  1. The Facts about Ex-Im Bank. web.archive.org [online]. 2013-08-06 [cit. 2024-01-31]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2013-08-06. (anglicky) 
  2. Reta Jo Lewis Sworn in as U.S. Export-Import Bank President and Chair | EXIM.GOV. www.exim.gov [online]. [cit. 2024-01-31]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. U.S.C. Title 31 - MONEY AND FINANCE. www.govinfo.gov [online]. [cit. 2024-01-31]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Charter and Bylaws | EXIM.GOV. www.exim.gov [online]. [cit. 2024-01-31]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. The Export-Import Bank of China. english.eximbank.gov.cn [online]. [cit. 2024-01-31]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]