Dragotský most

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dragotský most
Základní údaje
KontinentEvropa
StátAlbánieAlbánie Albánie
Dopravasilniční
PřesVjosa
Souřadnice
Parametry
Materiálocel
Délka110 m
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pohled na most z východní (përmetské) strany.

Dragotský most (albánsky Ura e Dragotit) je silniční most přes řeku Vjosa, který se nachází v jižní Albánii. Svůj název nese podle obce Dragoti, která se nachází v blízkosti města Tepelenë. Po mostu vede silnice č. SH75.

Most je evidován jako kulturní památka. Jedná se o jednoobloukový příhradový ocelový most.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Most byl zbudován v druhé polovině 30. let 20. století v souvislosti s italskými investicemi do rozvoje infrastruktury v Albánii. Dokončen byl v roce 1936 janovskou společností.[1] 110 m dlouhý most překonává hluboké údolí řeky v místě, kde není žádné jiné křížení možné a kde se nenachází paralelně vedená silnice na druhém břehu řeky.

Původní dřevěná vozovka byla v roce 1990 nahrazena asfaltovou silnicí. Vzhledem k svému stáří a naprostému nedostatku údržby[2] za celou dobu, kdy byl během existence socialistické Albánie most provozován, bylo v roce 2018 shledáno, že je stavba v havarijním stavu.[3] Stav mostu rovněž zhoršilo neodborné vyasfaltování vozovky.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na portálu visit-gjirokastra.com (anglicky)
  2. Článek na portálu flashweb.info (albánsky). flashweb.info [online]. [cit. 2020-02-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-02-15. 
  3. Článek na portálu intv.al (albánsky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]