Vjosa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vjosa
Základní informace
Délka toku249 km
Plocha povodí6600 km²
Průměrný průtok160 m³/s
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
AlbánieAlbánie Albánie (Vlorský, Fierský, Gjirokastërský kraj), ŘeckoŘecko Řecko (Epirus)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Středozemní moře, Jaderské moře
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vjosa (řecky Αωος [Aoos]) je řekaAlbánii (kraje Vlora, Fier, Gjirokastër) a Řecku (kraj Epirus). Je 249 km dlouhá. Povodí má rozlohu 6 600 km². Dne 15. března 2023 byla oblast toku řeky Vjosy prohlášena národním parkem.[1]

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Vjosa pramení v Řecku na svahu hory Katáras v pohoří Pindos. Na albánské území vtéká nedaleko vesnice Vllaho-Psilloterë[2]. Teče v hluboké soutěsce a na dolním toku přes pobřežní rovinu. Ústí do Jaderského moře severně od města Vlára.

Vodní stav[editovat | editovat zdroj]

Neregulovaný tok řeky Vjosy u města Tepelenë s památkově chráněným starým mostem pro pěší

Vysoký vodní stav je od října do května a nízký v létě. Průměrný průtok činí přibližně 160 m³/s.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Řeka se využívá pro zavlažování zemědělské půdy a také v rámci rozvoje turismu. Podle původních plánů albánské vlády z počátku 21. století mělo být na Vjose vybudováno osm vodních elektráren a další dvacet na jejích přítocích. Na základě několikaleté protestní kampaně ekologických aktrivistů, albánských i zahraničních vědců a rovněž i místních obyvatel vláda od těchto plánů ustoupila a 15. března 2023 prohlásila území, kterým jedna z posledních dosud zcela nedotčených evropských řek protéká, jako Národní park Vjosa (albánsky Parku Kombëtar i lumit Vjosa).[1][3] Jako správní centrum národního parku bylo ustanoveno město Tepelenë. Vyhlášením národního parku se v této oblasti vytvořily podmínky pro rozvoj turistického ruchu, na jehož podpoře se podílejí místní obyvatelé.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Vjosa, one of our last wild rivers, becomes Europe's first Wild River National Park [online]. IUCN, 2023-03-15 [cit. 2023-05-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. TŘEŠŇÁK, Jakub. Vjosa, poslední divoká řeka Evropy. Země světa. 8.7.2023, roč. 22, čís. 7, s. 58–63. Dostupné online. 
  3. a b HORKÝ, Petr. Teče, kudy se jí chce. Výprava za jednou z posledních opravdu divokých řek v Evropě. Respekt. 2023-04-17, roč. XXXIV, čís. 16, s. 30–37. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]