Diskuse s wikipedistou:Miraceti/archiv3

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Toto je archiv, pokud chcete něco dodat, jděte na živou diskuzi. Děkuji.

Omlouvam se, za to nedorozumeni se strankou "Vibroelasticke ulozeni telesa v rovine", ale dostali jsme ve skole za ukol vytvorit na vasich strankach nasi semestralni praci. Jelikoz se s timto setkavam poprve, mam s tim jiste problemy. Nevim, jak presne se sem stranky vkladaji. Mohl byste mi prosim pomoct? Potrebuji to ke studiu a v obdobi Vanoc to jiz muzete klidne smazat. Predem dekuji za pochopeni

Je mi líto, ale pokud jste dostali za úkol uložit vaši semestrální práci na Wikipedii, zřejmě nikdo z vás ho nesplní, protože tohle je encyklopedie, nikoli server na ukládání semestrálních prací. Nezveřejňujeme zde vlastní výzkumy/zamyšlení/fejetony/semestrální práce. Prosím, respektujte to.
Vaše práce jde ukládat zcela normálně, ale správci wikipedie ji okamžitě odstraňují, protože se o už začalo hlasovat o odstranění jedné kopie a je nepřijatelné, aby se tu vyskytovala ve více kopiích.
Pokud potřebujete pomoc s konkrétním problémem při editaci nějakého encyklopedického článku, rád Vám pomůžu. Případně se můžete i obrátit na stránku Wikipedie:Potřebuji pomoc.
Jestli se Vám nebo Vašemu učiteli princip Wikipedie líbí, můžete si ve škole nainstalovat vlastní server s MediaWiki a používat ho pro semestrální práce. Je to software zcela zadarmo. Dokonce bych to považoval za velmi hezké řešení. Sám mám doma pro vlastní pokusy taky takový server.
--Miraceti 13:25, 5. 12. 2005 (UTC)


Kolegyne, po kratke poradě jsme snad našli výjimečné řešení jen pro Vás, za chvíli to bude na Vaší stránce, - snad se podaří, pozdrav -jkb- 13:29, 5. 12. 2005 (UTC)

Rozcestník[editovat zdroj]

Díky za rozcestník, já jsem právě myslel, že ho mohou dělat jen správci. A to pro kolik odkazů může být to opravdu nevím. Já si z toho nic nedělám, protože ho někdo může vzteky smazat:)--Juan de Vojníkov 19:42, 6. 12. 2005 (UTC)

Obvykle se dělají rozcestníky až když má termín tři významy. Jinak se to řeší pomocí šablony {{Pojednává2}}. Prosím, podívejte se na Wikipedie:Rozcestníky a Wikipedie:Šablony, oddíl Obecné šablony, kde jsou i šablony {{Jiné významy}}, {{Pojednává}}, {{Pojednává2}} a {{Rozcestník}}. Mějte se. --Miraceti 19:51, 6. 12. 2005 (UTC)

Návrhy na článek týdne[editovat zdroj]

Nazdar. Myslím, že by mne občas něco npadlo, ale: kdž ten nápad mám, jak se na tu stránku prokliknu, abych ten návrh nahrál? Ve wikipedii existuje pár stránek, které tu jsou, každý to ví, ale nenajde... -jkb- 21:22, 8. 12. 2005 (UTC)

Stačí kliknout na linky, které jsem uvedl pod lípou. Tedy:
Klepnete na [editovat] u oddílu Návrhy a pak už snadno z již vložených návrhů pochopíte, jak přidat další. Díky za návrhy! --Miraceti 22:49, 8. 12. 2005 (UTC)

Portály[editovat zdroj]

Zdravím Vás a (protože jste tak pěkně popsal jak se zakládájí portály) obracím se na Vás s jednoduchým dotazem. Je někde na Wikipedii seznam portálů? Nemůžu ho nikde najít. Díky za případnou odpověď. Tlusťa 20:18, 9. 12. 2005 (UTC)

Pokud vím, není. Ale každý portál by měl být zaregistrovaný (pokud není, tak je to špatně) v Kategorii Wikiportály. Stačí se tedy podívat tam. Zatím těch Wikiportálů moc nemáme. --Miraceti 20:22, 9. 12. 2005 (UTC)
Díky za rychlou odpověď. Tlusťa 20:25, 9. 12. 2005 (UTC)

Ahoj, dekuji ze rady jsem z toho nadšený. Už dlouho jsem se na to chystal ale až Vy jste mi dodal odvahu a tak jsem studoval Vaší nápovědu jak takový portál sestavit. Ještě jednou děkuji Jiří Žemlička

Připojuji se s díkem. Chystám se založit portál o fotbale. --Hypertornado 23:37, 9. 12. 2005 (UTC)


Portály vypadají hezky, díky za ně. Akorát bych měl dvě přání. Jestli by se dalo udělat to, aby portály Astronomie či Formule byly řazeny v kategorii Wikiportály pod písmenkem A, resp. F (a ne P jako portál). A potom, jestli by se nedalo interwiki z šablony vyčlenit, protože interwiki budou dodávat roboti, případně lidé z jiných wikipedií, kteří se v tom nemusejí orientovat. --Luděk 09:08, 10. 12. 2005 (UTC)

Vyčlenit interwiki samozřejmě půjde. Tohoto problému jsem si nevšiml. Na řazení v kategoriích podle písmenek se podívám. Zřejmě bude nutné jen nutné upravit návod. --Miraceti 09:30, 10. 12. 2005 (UTC)
Hotovo. Upravil jsem i ty tři portály, které zatím šablonu využívají. --Miraceti 09:58, 10. 12. 2005 (UTC)

Nazdar. Momentálně se Žemlička snaží vylepšit svůj portál F1 a má tam asi nějaký bug. V chlívku Kalendář a Závody tam pár nadpisů formatoval jako kapitoly tedy == před a po, jenže jako sekce je to zobrazené jen od druhé kapitoly, ta první tam stojí pitomě s těmi rovnítky. Prostě upozornění, nevím čím to je. -jkb- 13:29, 12. 12. 2005 (UTC)

Ahoj! Díky za informaci. Problém jsem našel a doufám, že i odstranil. Chybělo tam pár returnů. Snad jsem tím nevyrobil další problém. --Miraceti 19:34, 12. 12. 2005 (UTC)

Návrhy článků týdne[editovat zdroj]

Dodal jsem ti do návrhů na nejlepší články sekci kandidáti 2. řádu (články ze terých by mohlo po úpravách něco být) a zaplněl ji svými dílky, tak je prober). Jeden svůj článek jsem rovnou¨hodil mezi návrhy (bolševník velkolepý). Cinik 08:41, 10. 12. 2005 (UTC)

Dík, proberu to. Potřeboval bych ještě nějaké pěkné obrázky, jejichž popisek by mohl být modrý. Snad na těch stránkách taky něco najdu. --Miraceti 08:45, 10. 12. 2005 (UTC)

Portál astronomie - nové články[editovat zdroj]

Jako autora portálu Astronomie se Vás chci zeptat, zda je možno občas něco přidat do sekce Nové na tomto portálu. A případně kolik článků v tom seznamu má být (všimnul jsem si Vaší poznámky Jen tři). Je to sice ješitné, ale chtěl bych se pochlubit článkem Paralaxa (astronomie). A když už Vás obtěžuju - nevybral byste nějakou vhodnou kategorii pro Impaktní kráter? Díky. Tlusťa 00:28, 14. 12. 2005 (UTC)

Zdravím! Samozřejmě do sekce Nové může nové články zařazovat každý. Jejich počet jsem plánoval na něco mezi třemi a sedmi. Asi by nebylo dobré, aby všechny byly třeba o souhvězdích. Paralaxa se tam hodí úplně skvěle. Líbí se mi tak, že mám chuť ji pro leden dát do sekce Článek. Pokud byste měl nějaké další nápady, sem s nimi! Neměl by být problém, i kdybyste se chtěl o Portál starat nějak více. Impaktní kráter jsem dal mezi Krátery. --Miraceti 12:36, 14. 12. 2005 (UTC)
Díky za odpověď. Udělal jste mi radost takovou radost, že tam snad připíšu i dynamickou a spektroskopickou paralaxu :-). Teď bych chtěl ale v nejblížší době něco udělat z Messierovým katalogem. Teda jestli to půjde časově, protože stavím bydlení pro mojí rodinu (ale to sem nepatří). Tlusťa 12:45, 14. 12. 2005 (UTC)
Jestli můžu něco doporučit, tak bych nejprve stavěl střechu nad hlavou. S Messierem by to chtělo pohnout, ale když to bude až v novém domě, určitě to nebude na škodu. --Miraceti 12:48, 14. 12. 2005 (UTC)

Zdravím, trošku jsem předtím přispíval do astronomie, např. Messiera jsem dělat i já..ale je zde jeden důvod, proč jsem toho nechal. jaksi nemám na jednoho přispěvatele a nikdy mít nebudu, vždy mě zahanbuje...o hvězdách tak nikdy nebudu schopen psát, o asterodiech taky. Jen astronomii třošku víc rozumím a jsem schopen dělát překlady, ale kdosi u nás píše lépe než je to na německé a anglické wiky.. Tak mě trošku přešla chuť. --Mirek256 18:04, 14. 12. 2005 (UTC)

Chyba! Je potřeba psát, i když to není excelentní. Doladit se dá později všechno. Editujte s odvahou! Myslí, že třeba M4, která mi padla pod ruku, není tak špatně napsána. Podává to hlavní informace a je to rozšiřitelné. Proti tomu nemůže nikdo nic mít. --Miraceti 18:41, 14. 12. 2005 (UTC)

Překvapila mě změna barev u šablony Infobox stát. Podle mě to teda moc šílený nebylo; naopak sem se snažil ty barvy vybírat aby k sobě ladily a byly tak trochu vkusný, aby Wiki nevypadala jak parlamentní čtení. Upravím jí, ale ne do původní podoby, to by bylo kontraproduktivní - za ty původní barvy se bít nebudu, jenom proto že se mi líbily. Spíš to dám do jedný barvy, s prokládanýma kolonkama (světlá - tmavá - světlá - tmavá), snad to nebude šílený --Aktron 23:17, 17. 12. 2005 (UTC)

Copak o to, barvy to byly pěkné, ale bylo jich šíleně moc. Méně je více. Nebyl jsem také jediný, kdo si na vzhled té tabulky stěžoval, padlo to třeba u nominace na nejlepší články. Prokládání nedělejte, to strašně rozbíjí vzhled. Kdyžtak by šlo rozdělit šablonu do tří částí a těm přiřadit jednotlivé barvy, nejlépe nějaké pastelové nebo šedé (v tom případě by to chtělo asi pastelové záhlaví). --Miraceti 23:22, 17. 12. 2005 (UTC)
Emm, už sem to upravil, a myslím si, že to vypadá dobře. Ta prokládanost vzhled nerozbijí, vypadá to členitěji a přehledněji. Zrovna tak sem udělal i Infobox region a Infobox sídla světa --Aktron 23:55, 17. 12. 2005 (UTC)
Kolego, není mi jasné, jak může prokládání barev členit tabulku a dělat ji přehlednější. To jako že jde lépe sledovat řádek? Nejen, že teď je to barevné jak cirkus Humberto, ale ještě navíc se vytratil úplně původní záměr opravdu tabulku zpřehlednit tím, že by se odstínově lišily její jednotlivé části. Ač bych tam klidně bavy viděl, bílá tabulka mi přijde přehlednější a hlavně méně rušivá. --Miraceti 00:03, 18. 12. 2005 (UTC)
jsou ty řádky jasnější, kdo něco rychle hledá, tak to i rychleji najde; prokládáním se přece řádky odlišují. A nebo by šlo taky ještě udělat několik odstínů a to hodně jemných... můžu si s tím pořád ještě vyhrát. Možná to je tou žlutou... dám tam něco jinýho --Aktron 00:09, 18. 12. 2005 (UTC)
Prosím Vás, kde jste vzal tuhle poučku? Řádky se prokládají, když jsou široké a ve sloupcích jsou podobné hodnoty. Pak to smysl má, protože se dají dlouhé řadky snadno sledovat. Ale to není případ našich tabulek! Šablonu jsem upravil, rozčlenil podle předchozího návrhu do tří logických oddílů a použil tři celkem jemné barvy. Prosím, nedělejte z té tabulky barevný hampejz. Barvami se musí šetřit a používat je tak, aby skutečně pomáhaly. Díky. --Miraceti 00:16, 18. 12. 2005 (UTC)

Koloběžka[editovat zdroj]

Ahoj, můžeš se prosím kouknout na Soubor:Minikoloběžka.jpg a opravit dam odkaz na původní verzi na enwiki? Ta, kterou tam uvádíš, vede na jakýsi ((no source)) obrázek. Díky. --che 23:28, 19. 12. 2005 (UTC)

Uděláno. --Miraceti 11:48, 20. 12. 2005 (UTC)

Podstránky článků - ??[editovat zdroj]

Nazdar, nijak mi nevadí, když mi někdo přejmenuje článek, ani v případě Malta – obrazová galerie na Malta/obrazová galerie. Problém vidím jinde, už někdy před dobrým rokem jsem si někde četl, že podstránky, dříve silně používané, byly ve wikipedii zrušeny s výjimkou podstránek uživatelských stránek. Proč nevim, kde to bylo nevim, co se stane když nevim, myslim že v sc:wiki to bude maximalne Mormegil a Malyctenář, kteří o tom budou něco vědět. - Jo, podstránky projektů jsou zrejme taky výjimkou. - -jkb- 16:53, 20. 12. 2005 (UTC)

Ono jde hlavně o to, že stránka Malta – obrazová galerie nemá na Wikipedii moc co dělat. Obrázky mají být uloženy na Commons a takovéhle galerie se na Wikipedii nehodí. Snažil jsem se proto aspoň trochu přiblížit formu Wikipedii. Zvolil jsem formu podstránky, která byla pro mě ještě přijatelná. Osobně bych byl ale radši, kdyby tato galerie zde nebyla vůbec. Nechtěl jsem ale stránku smazat rovnou, spíš jen upozornit na problém. --Miraceti 17:09, 20. 12. 2005 (UTC)
No ten problém je, že stránka vznikla v rané době, kdy commons jeste neexistovalo. Navíc, zřizovat obrazové galerie se v té době silně doporučovalo, zejména na en: a de:. v článku o Maltě a pár dalších jsem se tím tedy řídil a zobrazil v té galerii to, o čem jsem v jiných článcích psal, anechtěl jsem je přeplácat. takže přesunutí na commons bude asi diskutovatelné, ale ne tak nakrátko, musím umístění jednotlivých fotek promyslet. -jkb- 17:16, 20. 12. 2005 (UTC)
Osobně nejsem striktně proti tomu, aby takové galerie tu byly. Ale zdá se mi nevhodné, aby byly ve zvláštních článcích. Proto se podstránka podle mě hodí mnohem víc. --Miraceti 17:19, 20. 12. 2005 (UTC)
No, jak říkám, s tou podstránkou vážně nevím, jenže my se akorát s Chem dohodli, že on to přefoukne na commons (tedy my se nedohodli, on mne ukecal). -jkb- 17:42, 20. 12. 2005 (UTC)
Pokud nebude stránka smazána doporučuji přesun na původní jméno. Podstránky v hlavním jmeném prostoru nejsou a název s / není vhodný název článku: Wikipedie:Název článku#Nepoužívejte názvy článků, které vyvolávají dojem hierarchie článků --Li-sung 18:16, 20. 12. 2005 (UTC)
(Třeba tady se lomítko hodí, to jen tak BTW.:-)) Zanatic ʡ 18:20, 20. 12. 2005 (UTC)
Jenže tady se ta hierarchie docela hodí, ne? --Miraceti 18:26, 20. 12. 2005 (UTC)
něco jako výjimka potvrzuje pravidlo. To mě teda vůbec nepřijde. Navíc ten článek není encyklopedický. --Li-sung 18:32, 20. 12. 2005 (UTC)
Spíš nějaká cedule typu "přestěhovat na commons", řekl bych. --che 18:33, 20. 12. 2005 (UTC)

Článek Burian[editovat zdroj]

V hlasování o článku jste proti, ale proč? Co se vám na něm nelíbí? Dnes byl velmi opraven a předělán. Bylo by dobré, kdyby jste se podíval a zkontroloval článek a popřípadě třeba změnit názor na hlasování o nejlepším článku. --Krib 19:00, 20. 12. 2005 (UTC)

Článek se lepší, ale ještě to není ono. --Miraceti 19:05, 20. 12. 2005 (UTC)

Tlačítko náhled[editovat zdroj]

Kolego, mohl byste více používat tlačítko náhled? Děkuji. --Miraceti 21:05, 23. 12. 2005 (UTC)

Vynasnažím se. --Miraceti 21:05, 23. 12. 2005 (UTC)

Závorkování[editovat zdroj]

Dvě kulaté závorky za sebou označující dvě doplňkové informace různého typu mi přišly (a přijdou :-)) jednak informačně nepraktické, jednak i vizuálně nepěkné, proto jsem volil hranaté u označení jazyka. Změně se nebráním a napadne-li Vás jiné vizuální oddělení těchto doplňkových informací, rád ho prodiskutuji, zatím ale budu používat toto a prosím Vás, abyste ho tam zanechal. Děkuji. — Danny B. 01:36, 27. 12. 2005 (UTC)

Aha! Já si těch předchozích závorek nevšiml. Hranaté ale považuju za neestetické, které do souvislého textu nepatí, pokud nemají vyloženě speciální funkci jako při výslovnosti nebo v matematickém zápisu. Je potřeba tam psát, co je Recommendation a co kandidát? To se přeci člověk dozví, hned jak to otevře. Případně by to nemuselo být napsané v závorkách. --Miraceti 11:03, 27. 12. 2005 (UTC)

Rating blogu[editovat zdroj]

Diky za upozorneni ohledne odkazu v pahylu Reality show. I kdyz... dalo by se polemizovat, zda blog zamereny na reality show je nebo neni vhodny zdroj. Nejde o rating, jde o informace a ty jsou docela komplexni na zminenem blogu. Zadnou jinou stranku ohledne reality show (komplexne), se mi nepovedlo najit. Mozna bude lepsi kdyz tam nic nebude. Jeste jednou diky. Jerremy 12:20, 27. 12. 2005 (UTC)

Není moc za co. Blog jsem jen tak prolétl (nebo spíše jeho titulní stránku) a nijak moc mě nezaujal. Jen obvyklé plácání o tom, co kdo s kým a za kolik. Nepřišel mi informačně hodnotný. --Miraceti 12:23, 27. 12. 2005 (UTC)
asi nejste moc fanousek reality show. :) Jsou tam nejaktualnejsi informace ... ale z encyklopedickeho hlediska mate pravdu, je to prilis kratkodobe a prilis aktualne ... behem chvilky to straci informacni hodnotu ... no jo, zacatecnik na wikipedii je rad, kdyz mu nekdo pomuze. Jerremy 12:44, 27. 12. 2005 (UTC)
Pravda, nejsem. Jediná reality show, kterou jsem kdy trošku sledoval, bylo Odhalení. Aktuální informace nejsou na škodu. Otázka ale je, zda jsou správné, zda to nejsou jen spekulace a zda jsou vůbec zaznamenáníhodné. O všech těchto třech vlastnostech informací na tomto blogu pochybuju. --Miraceti 12:52, 27. 12. 2005 (UTC)

Galaxie a galaxie[editovat zdroj]

Zdravím Vás a obracím se na Vás s jednou otázkou. Jak rozlišovat Galaxii (myslím tím jako naší Galaxii s velkým G) a galaxii obecně. Odkaz Galaxie (naše) mi připadá dost divný, Galaxie (systém Mléčné dráhy) nebo Galaxie (Mléčná dráha) zase moc dlouhý a hlavně takhle to nikdo nebude hledat. Zatím sem zde našel odkazy jenom jako Mléčná dráha, ale to není přesné (jak se tam i píše). Nemáte nějaký nápad? Tlusťa 12:58, 27. 12. 2005 (UTC)

Vzhledem k tomu, že už máme články galaxie a Mléčná dráha, tak bych se tím moc netrápil. Je nutné v nich mít vysvětlení, které věci se těmito pojmy vlastně myslí - tedy rozlišení mezi obecnou galaxií a naší Galaxií; a Mléčnou dráhou na obloze a Mléčnou dráhou jako jména pro celou naší Galaxii.
Při použití rozlišení v závorkách se nepředpokládá, že by to tak někdo hledal. Je pak třeba, aby nahoře v článku o pojmu, který má více významů byl odkaz na druhý význam nebo na rozcestník, pokud je významů více než dva.
Pokud chcete v galaxiích a Mléčných drahách udělat pořádek jednou provždy, asi by bylo nejlepší vytvořit článek Galaxie (Mléčná dráha), na který by vedl odkaz z článků galaxie i Mléčná dráha pomocí šablony {{Pojednává2|obecném vesmírném objektu galaxii|o naší Galaxii Mléčná dráha|Galaxie (Mléčná dráha)}}, resp. {{Pojednává2|objektu Mléčná dráha na obloze|o naší Galaxii Mléčná dráha|Galaxie (Mléčná dráha)}}.
Snad jsem Vám pomohl. --Miraceti 13:29, 27. 12. 2005 (UTC)
Díky za odpověď. Pomohl jste mi na 100%. Tlusťa 14:03, 27. 12. 2005 (UTC)

Šablony programovacích konstrukcí[editovat zdroj]

Začal jsem vytvářet (resp. přenášet z anglické Wikipedie) šablony umožňující programovací konstrukce zde na Wikipedii.
V rámci přehlednosti a systematizace jsem zvolil používání obvyklých anglických názvů a prefixu "-", tj. -switch, -if, apod.
Prosil bych o pomoc s následujícími úkony:

  • Rád bych později tyto šablony vzhledem k jejich specifickému obsahu zamknul (zřejmě až jich bude větší množství).
  • Rád bych pro ně vytvořil kategorii, ale nevím, jak ji nazvat, aby odpovídala místním zvyklostem a zároveň byla na první pohled výstižná. Napadlo mne Wikipedie - programovací šablony.

Děkuji za pomoc.
Danny B. 14:07, 28. 12. 2005 (UTC)

Omlouvám se, že jsem neodpověděl dříve, nějak se to zatoulalo.
  • Zamknutí není problém, stačí si o to říct kterémukoliv správci, třeba mně. (Ale nepovažuju to za naprosto nutné, zas tolik nám tu vandalismus neřádí.
  • Kategorie... Co třeba Kategorie:Pomocné šablony. Podívejte se na Wikipedie:Šablony/Pomocné šablony. Myslím, že není nutné kategorizovat šablony. Ještě nedávno se tu dokonce razilo, že kategorizovat se mají jen články, nikoli věci na pozadí Wikipedie. Předpokládám, že uvedení na zmíněné stránce bude stačit.
Jinak je Vaše činnost záslužná. Přijmutí těchto "advanced" šablon jistě bude přínosem. Jen je prosím velmi pečlivě vybavte nápovědou a manuálem. Bude se to hodit. --Miraceti 16:46, 28. 12. 2005 (UTC)

zamčení podstránky[editovat zdroj]

nazdar, v nové fázi boje Ti někdo založil podstránku Wikipedista diskuse:Miraceti/Názory, kde se začala vyvíjet bouřlivá diskuse, já ji tedy zamknul, udělej si s tím co chceš. -jkb- 10:09, 30. 12. 2005 (UTC)

Díky. Smazal jsem ji. --Miraceti 11:51, 30. 12. 2005 (UTC)

Ross Hedvíček - zamčení stránky[editovat zdroj]

Asi jsem pitomý rejpal.

Domnívám se, že správce, který je sporu o znění článku by něměl takový článek zamykat (přesto, že v tomto konkrétním případě takový krok velmi vítám), ale měl by požádat někoho jiného, aby takový krok učinil.

Nechť to udělá ten, kdo se žádným způsobem nepodílel na současném sporu o Rosse Hedvíčka (určitě takový člověk existuje).

Budu rád, pokud se časem vytvoří nějaká politická kultura, která takové jednání znemožní. Pokud si pamatuji, uzamčení článku ve vlastním sporu jsme velmi vytýkali elementu VZ. Nesnažme se prosadit dobré věci nebobrými způsoby.

--Pastorius 01:00, 31. 12. 2005 (UTC)

Jsem si plně vědom toho, co můj krok znamená. Stránku jsem chtěl zamknout už asi před půl dnem, ale bylo mi to rozmluveno se stejnými argumenty. Ovšem nenašel se nikdo jiný, kdo by učinil vandalismu přítrž. Navíc se nepovažuju za zataženého do sporu. V článku samotném jsem dělal jen minimální změny (většinou typo), nebo jsem revertoval zjevný vandalismus. Že si Hedvíček myslí, že tomu tady šéfuju, je jen jeho hloupost. Že jsem dokládal, že Hedvíček je spamer, není součást sporu. Klidně to mohl udělat kdokoli jiný, třeba vy.
Nebráním se odemčení stránky. Nebudu ji znovu zamykat. Ale budu pak chtít, aby se ten, kdo stránku odemkne, staral o to, aby na ní nebujel vandalismus. Správců je tu dost, klidně se toho někdo může zhostit. Já jsem jako správce editoval s odvahou.
Až tu budou fungovat mechanismy, jak se účinně bránit vandalismu jinak než zásahem správce, potom klidně můžeme přistoupit na nějakou vyšší politickou kulturu. Do té doby je třeba, abychom se vandalům bránili i za cenu toho, že to udělá správce, který s vandaly komunikoval nejvíce (nijak jinak - tedy kromě toho, že mi Hedvíček a jeho squadra nadává do komunistů apod., což ignoruju - jsem do sporu zatažený nebyl). --Miraceti 01:15, 31. 12. 2005 (UTC)
Ještě poznámka, aby bylo jasno, účastníkem sporu nejsem ani kvůli tomu, že jsem původně navrhl článek na smazání, protože to byl obsahově zcela jiný článek (teda ono to bylo po technické stránce něco, co bych za normálních okolností smazal okamžitě - v tomto případě jsem raději zvolil měkčí VfD). Zrušení hlasování jsem se nijak nebránil, naopak jsem ho přivítal, neboť článek doznal značného zlepšení. Byla to naprosto standardní procedura s naprosto standardním (a v principu velmi dobrým) vyústěním. --Miraceti 01:24, 31. 12. 2005 (UTC)
Já se pokoušel před Hedvíčkem varovat už při (bohužel) odvolaném pokusu o smazání jeho stránky. --Karel 16:36, 1. 1. 2006 (UTC) (Zkráceno --Miraceti 16:39, 1. 1. 2006 (UTC))
Kolego, nebojte se, Wikipedie má páky na to, jak se spamery a vášnivými diskutéry vypořádat. Už jsme tu viděli leccos, dokážeme se vyrovnat i s tímhle. Jen je potřeba těch pák využívat. --Miraceti 16:39, 1. 1. 2006 (UTC)

Kolego, zavítejte na Wikipedie:Hlasování o smazání/Jan Šinágl, zdravím, wiki-vr 09:35, 3. 1. 2006 (UTC)

Nejen pro kolegu wiki-vr. Miraceti si vybral zaslouženou wikidovolenou, takže do konce ledna se tu nebude vyskytovat vůbec, nebo jen výjimečně. --Karakal 12:01, 3. 1. 2006 (UTC)

ManseLinky[editovat zdroj]

Sorry of my bad english.

Can you add the ManseLinky to #wiktionary-fi channel? --fi:iirolaiho

Userboxy[editovat zdroj]

Vážený pane kolego, velice oceňuji, že jste udělal Wikipedie:Nálepka. Bohužel jste mi tím trochu "zafušoval" do mé práce, neboť to samé včetně přehledného seznamu s příklady vyvíjím již nějakou dobu též (vizte Wikipedie:Hlasování o smazání/Šablony frakcí#Třetí_možnost_-_kompromis). Docela mne mrzí, že jsem tomu tedy zřejmě věnoval zbytečně poměrně dost času. Nechci Vám do toho sahat bez Vašeho svolení, protože jste si s tím jistě dal velikou práci, přesto však musím konstatovat, že Vašemu řešení chybějí některé věci, které tam mám já. Vyvíjel jsem to, narozdíl od Vašich šablon, naprosto univerzálně s ohledem na ještě další možnosti. Rád bych to s Vámi ještě projednal online na nějaké chatovací síti – budete-li mít zájem, prosím, pošlete mi e-mail s Vaším ID. Děkuji.
Danny B. 17:19, 10. 1. 2006 (UTC)

Jsou to kopie z en. Není třeba vymýšlet znovu kolo. Nevím, jestli by univerzalita vedla k vyšší použitelnosti. Šablony nejsou pro programátory. Omlouvám se, jestli jste dělal zbytečnou práci, mně to i se všemi texty okolo trvalo asi hodinu a půl. Pokud mě chcete kontaktovat, tak IRC nebo email. Upozorňuju ale, že jsem na wikidovolené. --Miraceti 17:30, 10. 1. 2006 (UTC)

Ahoj, koukám že jsi vyrobil šablonu na PortalB, tak se chci zeptat, jestli by se tam nedali přidat 2 chlívky, třeba na portálu Náboženství? Nebo je na to standard, jak ty portály mají vypadat? Díky za odpoved!--Juan de Vojníkov 11:55, 16. 1. 2006 (UTC)

Kdepak, standard to určitě není. Kam přesně bys chtěl Ty dva chlívky? Chceš tedy, aby šablona obsahovala 5+5 chlívků? Chceš to pomocí šablony, nebo natvrdo na Portálu Náboženství (oboje má své výhody). --Miraceti 14:52, 16. 1. 2006 (UTC)
No teď nevím, musím to promyslet, aby to dobře vypadalo, ale asi to bude lepší do šablony. Tedy 5+5. No ale abych zachvíly nechtěl přidat. Jo a ještě jednu věc. Nedaří se mi tam zakonponovat jeden obrázek. Má kolem sebe bílo a nerespektuje pozadí chlívku. Nemohl by ses na to mrknout. Portál:Náboženství--Juan de Vojníkov 15:14, 16. 1. 2006 (UTC)
Ta šablona se dá vložit pomocí subst a pak už měnit její kód k obrazu svému. Zkusím to a uvidíme, ok? Vrátit se to dá vždycky. Mrknu i na ten obrázek. --Miraceti 15:17, 16. 1. 2006 (UTC)
Je to ono? Viz Portál diskuse:Náboženství. Už mám připravenou i tu šablonu, takže kdyby bylo pro Tebe problém se v tom zdrojáku vyznat, můžeme se vrátit k šabloně. Tentokrát už s deseti chlívky. --Miraceti 15:35, 16. 1. 2006 (UTC)
Jo dík. Myslím, že je to ono. Zdroják? no zkusím to, jsem totiž jak jsem teď zjistil na tohle lama, ale uvidím, jestli to pochopím, kdyžtak ještě zaskočím na radu. No a co ten obrázek, pude to nějak?--Juan de Vojníkov 16:10, 16. 1. 2006 (UTC)
Tož se ozvi až budeš v Čechách, máme dobrou medovinku.--Juan de Vojníkov 16:36, 16. 1. 2006 (UTC)
Ajaaa, obrázek. Já na něj zapomněl. Takže teď jdu na něj. --Miraceti 16:12, 16. 1. 2006 (UTC)
Takže díky!--Juan de Vojníkov 16:29, 16. 1. 2006 (UTC)
Tož já se o tu flašu někdy přihlásím. Kdyby byly ještě nějaké problémy, tak se ozvi. --Miraceti 16:34, 16. 1. 2006 (UTC)

Koukni prosím Tě na Soubor:Blboun nejapný 1.jpg vis jak to je z obr. tak Ti sem nebudu psat to co kazdemu, ale neudrzel bych to do odpoledne. Dik Vrba 12:19, 19. 1. 2006 (UTC)

Ahoj. Mrkni, prosím Tě, na en:Image:Igdodo.jpg, najdeš tam šablonu GFDL-presumed. Udělej něco podobného u nás a prdni ji tam. Díky. --Miraceti 15:01, 19. 1. 2006 (UTC)

Návrh řešení problému "trollování"[editovat zdroj]

Kolego, podívejte se na Wikipedie:Pod_lípou#Návrh řešení (Wikipedie:Pod_lípou#Problém "trollování"). Díky a zdravím, –wiki-vr 12:49, 19. 1. 2006 (UTC)

Drahý kolego, určitě je třeba s tím něco dělat, ale teď je potřeba se vypořádat s jedním starším problémem. Troly mám zařazeny na seznam v únoru. Prosím, pochopte, že nejde dělat všechno najednou. Slibuju, že se do toho pustím, až bude trošku víc času. Díky moc. --Miraceti 14:58, 19. 1. 2006 (UTC)
Vám také díky za reakci, trpělivost a nasazení. A ten únor je tu hned:-) wiki-vr 19:49, 19. 1. 2006 (UTC)

Dobrý den. Díky, že nahráváte na Wikipedii obrázky. Abychom měli jistotu, že je možné je zde použít, je u každého třeba uvádět jeho původ a licenci. Protože obrázky, které tyto údaje postrádají, jsou po týdnu mazány, prosím Vás o doplnění informací v následujících souborech:

Podrobnosti o problematice autorských práv na Wikipedii jsou na stránce Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké dotazy, obraťte se na mne, rád Vám pomohu. --Zirland 14:16, 21. 1. 2006 (UTC)

Vyřízeno. Oba měly verze na Commons. Bylo by dobré nové vzkazy nechávat v nových sekcích. Bez nadpisů by tu byl bordel. Díky. --Miraceti 21:33, 21. 1. 2006 (UTC)

Račice (infobox)[editovat zdroj]

Pěkný, pěkný, ale pod čížkovice asi patřit nebudou (viz obecní úřad), protože jsou na druhé straně okresu ;-), ale jinak super...--Sir Aztec 12:19, 29. 1. 2006 (UTC)

Pardon, z těch Čížkovic jsem to kopíroval a něco jsem přehlédl. Dík za upozornění. Už je to opraveno. Doufám. --Miraceti 12:22, 29. 1. 2006 (UTC)

RE: Obrázky[editovat zdroj]

ehm, dobře - mapka Štětí je naskenovaná z mapky, kterou vlastním doma...a obrázek Račic je opravdu letecký, v Roudnici se totiž nalézá letiště, kde se vždy pořádá nějaká přehlídka letadel a také se může každý svést za určitou cenu, tzv. okružní jízda, no a mě se povedlo dostat tuto fotografii a odeslal jsem jí též areálu do Račic, protože se jim líbila, takže copyrightovaný není....a letecký snímek města? No ptal jsem se přes email, jestli ho můžu přidat do této encyklopedie a říkali, že jim nevadí, když bude kdekoliv umístěn ;-) --Sir Aztec 12:50, 29. 1. 2006 (UTC)

Citováno z Wikipedista diskuse:Aztec

Takže mapka tu zůstat nemůže. Roudnické letiště dobře znám. Sice jsem z něj nikdy neletěl, ale dvakrát jsem letěl ze Sazené, což je nedaleko, a několikrát jsem ho navštívil. Obrázek tedy může zůstat. K tomu leteckému snímku je potřeba získat výslovný souhlas s GFDL, nebo PD. Povolení k umístění na Wikipedii je do budoucna k ničemu. Je potřeba mít svolení k volnému šíření, modifikace atd... (samozřejmě GFDL vyžaduje zachování autora - takže i jméno autora). Vím, že je to otrava, ale takové jsou podmínky.
Mimochodem, odpovídá se tam, kde je dotaz, aby v tom nebyl zmatek. Díky. --Miraceti 13:22, 29. 1. 2006 (UTC)
takže:
  1. odpověděl jsem na otázku, kde byla, proto je tam napsáno "CITOVÁNO"...............
  2. mapka tu zůstat, může, k žádném copyviu nedošlo, žádná práva zde nejsou vyhrazena a kdyby něco, u nás ve štětí tuto mapku má na stránkách každá druhá firma..........
  3. jaký výslovný souhlas???? Ten obrázek je focen mým bývalým foťákem, mnou samotným z letadla, kde foťáky mohli být, jinak bych asi nefotil, to je to tak těžké k pochopení??? Já jsem vlastník obrázku, já mám originál
  4. proč jsou upraveny velikosti obrázků u Štětí??? Tato stránka byla vytvořena tak, aby fungovala na všechny rozlišení, co se dneska používají 800, 1024, 1152, 1280, někdo se tu zřejmě nudí.....teď jsem tam dal 800 a je to pěkně rozhozené....achjo
  5. Sazená je docela daleko a stejně nespadá pod náš okres ani kraj :-P
--Sir Aztec 15:32, 29. 1. 2006 (UTC)
  1. Dobře, to není problém.
  2. Jak víte, že nejsou práva vyhrazena? Práva jsou vyhrazene implicitně, dokud se jich autor výslovně nevzdá, případně dokud neuplyne od jeho smrti 75 let.
  3. Došlo k mýlce, měl jsem na mysli letecký snímek Štětí, nikoli kanálu. Výslovný souhlas s PD nebo GFDL je skutečně potřeba. (Stačí, když budete mít "souhlas s použitím pro jakýkoliv účel".)
  4. Protože u náhledů se na Wikipedii nedávají pevné velikosti. Velikosti náhledů si může každý zvolit ve svém nastavení. Nastavování pevných velikostí je krajně nevhodné. Podívejte se, prosím, na Nápověda:Obrázky, kde najdete jak pasáž o velikostech náhledů, tak i návod, jak vyrobit galerii, které by byla u Vašich obrázků ze Štětí asi vhodná.
  5. To je pravda, ale z letadla ty hranice okresů nejsou vidět. Podřipsko znám dost dobře.
--Miraceti 17:39, 29. 1. 2006 (UTC)
ad 2) jak víte, že jsou? Prohlídl sem si jí celou, nikde žádný copyright
ad 3) přidám teplate, jak už jsem řekl, můžu s ním dělat co chci i ostatní, tady to máte polopatě...
ad 4) Ano a vy jste tam rychle přidal, že je to nevhodné, myslíte, že si toho nevšimnu? Proč je tedy někteří mají a já je mít nemůžu?
ad 5) Asi ne tak dobře, když nevíte co se nachází ve Štětí (viz diskuze Štětí)
--Sir Aztec 19:31, 29. 1. 2006 (UTC)
ad 2) Všechna díla jsou dle zákona implicitně chráněna copyrightem, jak jsem popsal výše, bez ohledu na to, jesli na nich nějaké upozornění je, nebo není.
ad 3) Potom je to fajn. Ale pochopte, prosím, že to není jen tak nějaká buzerace pro nic za nic, jde o naprosto zásadní problém týkající se projektu Wikipedie. Nedivte se, že jsem podezřívavý, když vidím, jak s autorským právem zacházíte jinde. Opravdu to chce pečlivost. Nicméně toto není jen Váš problém.
ad 4) Nikoli, to je tam přidáno už delší dobu, konkrétně od 6. ledna. Bylo to tam přidáno po dohodě s dalšími správci, protože tento prohřešek se několikrát opakoval (a bohužel stále opakuje).
ad 5) Nebojte se, o Štětí mám docela dobrý přehled.
--Miraceti 20:40, 29. 1. 2006 (UTC)

o Štětí můžete mít jakýkoliv přehled, ale já tu žiji od svých pěti let...achjo, asi přestanu mít rád proměnný hvězdy a budu dalekohledem koukat jen na planety, vite, ja u textu udelal co jsem mohl, tak obrázky tedy nejak upravte, prosim, at funguje na vsech rozlisenich (800 - 1280) a není rozházený ten text a at splnuje vase podminky, tu mapku Steti vymazte, ten template udelam pozitri, jelikoz mam zitra zkousky, musim dat na vas jste prece jenom spravce, ale aspon ten text nechte puvodni...:-), dobrou noc, ráno se těším na stránku --Sir Aztec 20:53, 29. 1. 2006 (UTC)

Táta pochází z obce nedaleko Štětí a sám jsem bydlel o kousek dál přes dvacet let. Teď řeším problémy trochu zásadnějšího rázu, takže Štětí musí momentálně počkat. (Krom toho jsem na dovolené a měl bych editovat co nejméně.) --Miraceti 20:59, 29. 1. 2006 (UTC)
Najednou, myslim že jste editoval stránky Štětí, dokonce i obrázek, jste na dovolený a hlídáte až tak důmyslně wiki, hlavně teď jeden článek....to je mi arogance, no nic

Vyznamenání[editovat zdroj]

Chci se zeptat, to když si někdo řekne o vyznamenání tak mu to dáte? To by se mě líbylo :-) Napsal jsem například články Vlasta Burian a Česká Třebová + fotky v článcích... dík :-) --Krib 20:48, 29. 1. 2006 (UTC)

Vyznamenání může dávat každý (jen ne uživtel sám sobě, pochopitelně), ale vyznamenaný si ho musí zasloužit. Ty články chtějí ještě vylepšit. Jste ctižádostivý, jistě se Vám to povede. Ale můžu Vám udělit vyznamenání za jednu fotografii: Kateřina.jpg, který je pěkný (jen má trošičku uřízlou špičku, ale není to moc vidět). Jen Vás prosím, abyste názvy obrázků vyplňoval pečlivěji, protože z názvu "Kateřina" se prd pozná, jestli je to nějaká carevna nebo kostel. Díky. --Miraceti 20:55, 29. 1. 2006 (UTC)
No tím vyznamenáním za fotku nechám na vaší úvaze, ale moc by jste mě s tím potěšil... :-) --Krib 21:07, 29. 1. 2006 (UTC)
Moc dík --Krib 21:52, 29. 1. 2006 (UTC)

ad "sprostota"[editovat zdroj]

Ahoj, prosím zkus se vyhnout popisům chování (zejména Rostova), které by si dotyční mohli vyložit jako útok na svou osobu. Zbytečně to dělá zlou krev. Díky :-) --che 17:51, 30. 1. 2006 (UTC)

Díky za pochvalu překladu, ale nebylo to zase tak složité, uvážíme-li, že původní článek Marian and Holy Trinity columns jsem psal rovněž já :-))

Původně jsem se domníval, že předmět článku je v úvodním odstavci definován dostatečně, ale po vaší námitce jsem se to pokusil vylepšit.

Jan.Kamenicek 20:20, 30. 1. 2006 (UTC)

Podíval jsem se na článek znovu a je už mnohem lepší. Pěkný! Obrázek olomouckého sloupu bych chtěl brzo naplánovat na Hlavní stranu jako obrázek týdne. --Miraceti 21:38, 30. 1. 2006 (UTC)

Checkuser na mne a na Krause[editovat zdroj]

Re: tvuj vcerejsi dotaz na pouziti Checkuser na mne a na Krause. Jak to dopadlo? Muzete to patricne zverejnit, aby bylo kazdemu UPLNE jasne, ze se za nikoho nevydavam? Dekuji. Rosta 14:38, 1. 2. 2006 (UTC)

Adresy jsou různé. --Miraceti 15:16, 1. 2. 2006 (UTC)

2 prosby a 2 dotazy[editovat zdroj]

Chtěl bych se zeptat, jestli se dají uložit stránky z wikipedie, mě to totiž pořád nejde. Pouze vytisknout. Pak se chci zeptat kam zmizel jkb?

A ještě bych se chtěl zeptat, jestli je možné založil kategorii pro zootechniku a hydrobiologii? S pozdravem --Juan de Vojníkov 18:28, 1. 2. 2006 (UTC)

Proč by nešly uložit? Mně to jde. Jkb odešel. Abych řekl pravdu, detaily do podrobna neznám, ale nelíbilo se mu, že se do něj naváželi. Kategorie je jistě možno zakládat, stačí je někam vhodně zařadit. Na to se ale nemusíte ptát mě, pokud se chcete obecně zeptat na názor, použijte naši lípu. Mějte se. --Miraceti 18:44, 1. 2. 2006 (UTC)
A kdo ty kategorie umí založit? Já teda ne.--Juan de Vojníkov 19:47, 1. 2. 2006 (UTC)
To může každý, nelíší se to nijak moc od zakládání jiných článků. Vizte Nápověda:Kategorie a Nápověda:Používání kategorií. Snad to bude jasné. --Miraceti 20:02, 1. 2. 2006 (UTC)

Ostrakizace[editovat zdroj]

Prosím rozhodněte, co dál s pravidlem ostrakizace; viz diskuse tamtéž. Díky, Pasky 22:10, 3. 2. 2006 (UTC)

Doba již pokročila, máme ArbCom (a snad i budeme mít), brzy snad budeme mít i politiku blokování. Návrh bych tam ještě tak měsíc, dva nechal, jestli někoho napadne, co s tím, a počkal, až bude zaběhnutý jak ArbCom, tak politika blokování, a pak bych to asi smáznul. Osobně vidím takové pravidlo jako východisko z nouze. --Miraceti 22:18, 3. 2. 2006 (UTC)
Asi by bylo dobré o tom napsat i do diskuse k tomu pravidlu, aby ostatní náhodní čtenáří věděli, v jaké je to fázi. --Pasky 23:10, 3. 2. 2006 (UTC)

Dokument[editovat zdroj]

Dík za námahu s nalezením dokumentu. V oddílu 3 nic fízlovského tedy nevidím, takže pár lidí, kteří dostali skeny mých dokumentů, tyto mohou zase smazat. Dík. 217.83.94.130

Drahý neznámý kolego z Německa, dokument jsem nenašel já, ale přišel s ním Rosta. O Vašich dokumentech upřímně nic nevím. --Miraceti 00:56, 4. 2. 2006 (UTC)

zalamování řádek v infoboxu[editovat zdroj]

Dobrý den! Mám problém s infoboxem – při použití šablony infobox film v čálnku k filmu Lola běží o život se musí u autorů a herců v jednotlivých kolonkách ručně psát <br>, když jich je v jediné řádce víc než jeden, jinak se řádka nezalamuje azdásepaknekonečnědlouhá... Je to bug nebo feature? :-) Díky za pomoc! --slady 16:18, 4. 2. 2006 (UTC)

Je to feature. Infobox totiž nemá nastavenou šířku, takže se zvětšuje a zvětšuje. Všimněte si, že když tam <br> nedáte, ale za to zúžíte okno prohlížeče na tolik, že se už budou muset zalomit, tak se zalomí. Možná by bylo lepší nějak tu šířku v infoboxu nastavit, popřemýšlím o tom. --Miraceti 16:23, 4. 2. 2006 (UTC)
Jo, díky moc, takhle je to naprosto perfektní! :-) Mohlo mě to docvaknout hned, že chybí jen šířka. Ono bude asi lepší ji nastavit natvrdo, než přes ten -if, protože obrázek už tam má taky šířku napevno. Ještě jednou díky a krásný zbytek víkendu! --slady 16:55, 4. 2. 2006 (UTC)
To nastavení pomocí -if je tam nutné kvůli tomu, aby fungovaly i infoboxy, které byly vytvořeny pomocí šablon do teď. Snad to bude teď všechno fungovat. --Miraceti 17:01, 4. 2. 2006 (UTC)
...to se tak člověk na něco upne... když už proleze všechny šablony, kde je ono style: white-space: nowrap;, a ono je to potom úplně prosté ;-) díky --slady 22:40, 5. 2. 2006 (UTC)